UK: Актуальність. Україна – велика аграрна держава з давніми традиціями землеробства. Володіючи третиною світових чорноземів, вона має високий потенціал розвитку сільського господарства і тримає лідерство на світових аграрних ринках з виробництва зерна, цукру, меду і соняшникової олії. Але щоб відповідати міжнародним і європейським стандартам, мати доступ до ринків інших країн, українським аграріям необхідно мати власні сховища для збереження сільськогосподарської продукції. За давніми традиціями такими сховищами для українських господарів були погреби або льохи. Гортаючи науково-популярну літературу не одноразово натрапляємо на серйозні зауваження про те, що в Україні на відміну від європейських індивідуально-приватних фермерських господарствах не збережено старовинних погребів, в яких можна зберігати власно виготовлену чи вирощену сільськогосподарську продукцію. Отже виникає потреба відстежити наявні та проаналізувати давні погреби та льохи на території Придніпровського регіону, зробити спробу відновлення подібних споруд, що власне становить мету статті. Аналіз публікацій. Як правило джерела, в яких йдеться про проблеми наявності старих льохів для збереження сільськогосподарської продукції, стосуються в основному виноробства. Про льохи для зберігання продуктів харчування літератури майже немає. Висновки. Сьогодні льох це не тільки комфортне сховище для овочів, фруктів, вина, консервованих продуктів та іншої провізії, але і стильна прикраса присадибного ландшафту. Якщо у вас ще немає льоху, то обов'язково варто його побудувати. Льох підвищує автономність та комфортність вашої садиби, оскільки на відміну від холодильника він не залежить від електрики. Будівництво погребу вимагає менше витрат на будматеріали (приблизно на 25%), якщо його будувати загальним для двох родин-сусідів на межі земельних ділянок з окремими входами для кожного. Крім того, такий варіант дозволить і більш раціонально використовувати землю. Ми розглянули далеко не всі типи погребів, які придумала людина за сотні років «підземного» зберігання продуктів і не всі способи забудови погребів, які відомі мешканцям Петриківського та Царичанського р-ну Дніпропетровської обл. Збудуйте льох на власній земельній ділянці і ви побачите, що льох може мати різні форми і навіть, при правильному оформленні, стати дивовижною прикрасою ділянки.
RU: Актуальность. Украина – большая аграрная страна с давними традициями земледелия. Обладающие треть мировых черноземов, она имеет высокий потенциал развития сельского хозяйства и держит лидерство на мировых аграрных рынках по производству зерна, сахара, меда и подсолнечного масла. Но чтобы соответствовать международным и европейским стандартам, иметь доступ к рынку вторых стран, украинским аграриям необходимо иметь собственные хранилища для хранения сельскохозяйственной продукции. По давним традициям такими хранилище для украинских хозяев были погреба. Листая научно-популярную литературу неоднократно встречаем серьезные замечания о том, что в Украине в отличие от европейских индивидуально-частных фермерских хозяйствах не сохранено старинных погребов, в которых можно хранить собственно изготовленную или выращенную сельскохозяйственную продукцию. Возникает потребность отследить имеющиеся и проанализировать древние погреба и подвалы на территории Приднепровского региона, сделать попытку восстановления подобных сооружений. Это составляет цель статьи. Анализ публикаций. Как правило источники, в которых говорится о проблемах наличия старых погребов для хранения сельскохозяйственной продукции, касаются в основном виноделия. О погреба для хранения продуктов питания литературы почти нет. Вывод. Сегодня погреб это не только комфортное хранилище для овощей, фруктов, вина, консервированных продуктов и другой провизии, но и стильное украшение приусадебного ландшафта. Если у вас еще нет погреба, то обязательно стоит его построить. Погреб повышает автономность и комфортность вашей усадьбы, поскольку в отличие от холодильника он не зависит от электричества. Строительство погреба требует меньше затрат на стройматериалы (примерно на 25%), если его строить общим для двух семей-соседей на границе земельных участков с отдельными входами для каждого. Кроме того, такой вариант позволит и более рационально использовать землю. Мы рассмотрели далеко не все типы погребов, которые придумал человек за сотни лет «подземного» хранения продуктов и не все способы застройки погребов, которые известны жителям Петриковского и Царичанского района Днепропетровской обл. Постройте погреб на собственном земельном участке, и вы увидите, что погреб может иметь различные формы и даже при правильном оформлении, стать удивительным украшением участка.
EN: Relevance. Ukraine is a large agrarian country with a long tradition of farming. Possessing a third of the world's black soil, it has a high potential for the development of agriculture and holds the lead in the global agricultural markets for the production of grain, sugar, honey and sunflower oil. But in order to meet international and European standards, to have access to the market of second countries, Ukrainian farmers need to have their own storage facilities for storing agricultural products. In the long tradition of such storage for the Ukrainian owners were the cellar. Leafing through the popular science literature we repeatedly meet with serious remarks that in Ukraine, in contrast to European individual-private farms, there are no old cellars in which agricultural products made or grown can be stored. There is a need to track the available and analyze the ancient cellars and basements in the territory of the Dnieper region, to make an attempt to restore such structures. This is the purpose of the article. Analysis of publications. As a rule, sources that talk about the problems of the presence of old cellars for storing agricultural products, relate mainly to winemaking. About cellars for food storage there is almost no literature. Conclusion. Today the cellar is not only a comfortable storage for vegetables, fruits, wine, canned products and other provisions, but also a stylish decoration of the backyard landscape. If you do not have a cellar, you should definitely build it. The cellar increases the autonomy and comfort of your estate, because, unlike the refrigerator, it does not depend on electricity. The construction of the cellar requires less cost of building materials (by about 25%) if it is built in common for two families-neighbors on the border of land plots with separate entrances for each. In addition, this option will allow more efficient use of the land. We have considered far from all types of cellars that people invented for hundreds of years of “underground” food storage and not all the ways of building cellars known to residents of Petrikovsky and Tsarichansky regions of Dnepropetrovsk region. Build a cellar on your own land plot and you will see that the cellar can have different shapes and even with the right design, become an amazing decoration of the plot.