Please use this identifier to cite or link to this item: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5813
Title: Продовольча безпека Полтавського регіону: стан, тенденції, екстраполяція
Other Titles: Food security of Poltava region: state, trends, extrapolation
Authors: Рудич, Алла Іванівна
Rudych, Аlla
Keywords: економічна політика
регіон
індикатори
самозабезпечення
продовольча безпека
баланс
раціон
economic policy
ration
self-sufficiency
indicators
balance
food security
region
Issue Date: Dec-2020
Publisher: ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури»
Citation: Рудич А. І. Продовольча безпека Полтавського регіону: стан, тенденції, екстраполяція / А. І. Рудич // Економічний простір. – 2020. – № 163. – С. 120-125.‬‬‬‬‬
Abstract: UK: Одним з основних проблемних питань сьогодення є забезпечення продовольчої безпеки країни та її регіонів. Рівень продовольчої безпеки має коливання та зміни у часі, тому саме така ситуація підкреслює підвищення її актуальності та забезпечення стабільності. Досліджуючи її рівень у регіоні, доцільно вивчати особливості залежності його від внутрішніх чинників впливу: сучасного стану забезпечення продовольством населення регіону в достатній кількості, якості та асортименті, від реальних можливостей населення споживати необхідну раціональну норму продовольства належної якості. Важливим складником характеристики продовольчої безпеки регіону, відповідно до нормативних документів, є науково обґрунтовані індикатори безпеки. Формування продовольчої безпеки країни та регіонів являє собою цілісний комплексний характер, який пов’язаний із макроекономічним розвитком держави. Основними умовами нормального функціонування продовольчого ринку і забезпечення населення високоякісними продуктами харчування є цілеспрямоване і раціональне використання наявних та потенційних природних, виробничих, демографічних, соціальних, науково-технічних й інвестиційних ресурсів, що сприяють повноцінному функціонуванню і розвитку системи продовольчого забезпечення населення регіонів за рахунок місцевого виробництва згідно з науково обґрунтованими нормами.
EN: One of the main problems of today is to ensure food security of the country and its regions. The level of food security has fluctuations and changes over time, so this situation emphasizes the increasing relevance and stability. Investigating its level in the region, it is advisable to study the features of its dependence on internal factors: the current state of food supply in the region in sufficient quantity, quality and range, the real ability of the population to consume a rational norm of food of proper quality. An important component of the characteristics of food security in the region, in accordance with regulations, are scientifically sound safety indicators. The formation of food security of the country and regions is a holistic complex, which is associated with the macroeconomic development of the state. Food security strategy - functional, involves the development of economic characteristics of the control system and their main criteria, which allow for rapid assessment of regional food security and effective decisions on changes in the parameters of the developed strategy. Based on the dynamics of characteristics, extrapolation (forecast levels) are developed for trends and patterns of development and the parameters of the strategy that affect the change of development trends and fluctuations are adjusted. To comprehensively assess the state of food security in Poltava region, the main indicators were studied: providing the diet with the main types of products, economic affordability of food, the capacity of the domestic market of certain foods and food independence of certain foods. The implementation of these measures should be the basis for the formation of a differentiated system of sustainable food supply of the regions. The criterion of completeness of food supply of the region is the degree of its self-sufficiency, and the criterion of sustainability of food supply is the stability of demand and demand for the main types of products due to local production, import and use of reserve funds. The main conditions for the proper functioning of the food market and providing the population with high quality food are targeted and rational use of available and potential natural, industrial, demographic, social, scientific, technical and investment resources that contribute to the full functioning and development of food security through local production. in accordance with scientifically sound standards.
URI: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5813
Other Identifiers: http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/741
DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/163-21
Appears in Collections:№ 163

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rudych.pdf418,09 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.