Короткий опис(реферат):
UK: Постановка проблеми. Захист навколишнього середовища, і, зокрема, водойм,
від забруднень − одна з найбільш важливих проблем сучасності. Одним з основних
джерел забруднень водойм є промисловість, в тому числі – стічні води підприємств з
виробництва продуктів харчування, які інтенсивно забруднені легкорозчинними
органічними речовинами. Відмінною особливістю водогосподарського балансу
підприємств харчової промисловості є неможливість, виходячи з санітарних міркувань
організації систем оборотного водопостачання. Велику частку підприємств харчової
промисловості представляють підприємства молочної промисловості [1]. Молоко і
продукти його переробки здавна є одними з найважливіших національних продуктів
харчування, є найбільш доступним джерелом білків і жирів для населення. Сьогодні в
Україні працює понад 30 підприємств, які виробляють молоко і молочну продукцію.
В результаті процесів переробки молока утворюються технологічні стічні води, які
характеризуються високою (понад 1 000 мг/л) забрудненістю органічними речовинами -
жирами, білками і вуглеводами. Забрудненість багаторазово зростає в разі, якщо на
підприємстві не вирішена проблема утилізації відходів виробництва, перш за все,
сироватки. Висока концентрація стічних вод молочних виробництв, а також
нерівномірність їх надходження призводять до перевантаження багатьох міських
очисних споруд та їх незадовільної роботи.