UK: У статті запропоновано концептуальні моделі управління ризиком підприємств хлібопекарської галузі, які можуть бути використані для розуміння природи стратегічного ризику та формування конкурентної стратегії із можливістю зниження ступеню ризику. Це дозволить підприємству зрозуміти потенційні наслідки кожного ризику та його впливи на фінансову та господарську діяльність підприємства. Затверджені рішення можуть змінюватись управлінської командою підприємства залежно від розвитку конкурентної стратегії, а також в залежності від життєвого циклу підприємства. Тому особлива увага приділяється моніторингу ризиків, що включає контроль системи управління ризиками, і
оцінку ефективності політики підприємства по управлінню ризиками. Система моніторингу повинна включати проведення прогнозно-аналітичних досліджень, які дозволять більш точно спрогнозувати показники діяльності хлібопекарських підприємств.
EN: The conceptual models of risk management for bakery enterprises that can be used to understand the nature of strategic risk and to form a competitive strategy with the ability to reduce the risk has been proposed in the article. This would allow an enterprise to understand the potential consequences of each risk and its impact on its financial and business activities. The research has pointed out that approved decisions can be changed by a management team of an enterprise depending on the development of a competitive strategy, as well as depending on the life cycle of an enterprise. Therefore, special attention should be paid to risk monitoring, which includes the control of the risk management system, and the assessment of the effectiveness of enterprise’s policy on risk management. A possibility to conduct predictive and analytical studies that would allow an enterprise to predict its performance more accurately should be included in the monitoring system of an enterprise.