00 DSpace/Manakin Repository

Аналіз міжнародної конкурентоспроможності української аграрної продукції

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Вітько, Даніїл Олександрович
dc.contributor.author Vitko, Daniil
dc.date.accessioned 2019-05-16T13:09:07Z
dc.date.available 2019-05-16T13:09:07Z
dc.date.issued 2017-04
dc.identifier http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecpros_2017_120_4
dc.identifier.citation Вітько Д. О. Аналіз міжнародної конкурентоспроможності української аграрної продукції / Д. О. Вітько // Економічний простір. - 2017. - № 120. - С. 15-23. en_US
dc.identifier.uri http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/544
dc.description.abstract UK: В статті проаналізовано динаміку міжнародної конкурентоспроможності української аграрної продукції на міжнародному ринку та ринку країн ЄС-28. Для цього було використано індекс виявлених порівняльних переваг (RCA1) та відносної експортної переваги (RXA). Аналіз показав, що аграрна продукція українських виробників має вищий рівень конкурентних переваг на ринку ЄС у порівнянні з міжнародним ринком. Продукція рослинного походження, зокрема: зернові культури, жири та олії тваринного та рослинного походження, рослинні матеріали для виготовлення плетених виробів, насіння і плоди олійних рослин, має сильну конкурентоспроможність на міжнародному ринку та ЄС-28. Серед продуктів тваринного походження, лише молоко та молочні продукти, яйця птиці мають слабкий тип порівняльних переваг. У цілому, товарні групи аграрного сектору протягом аналізованого періоду мали відносно стабільну динаміку виявлених порівняльних переваг. Лише для молока та молочних продуктів, яєць птиці, натурального меду серед продуктів тваринного походження, та продукції борошномельно-круп’яної промисловості серед продукції рослинного походження міжнародна конкурентоспроможність зменшилася з істотної до слабкої en_US
dc.description.abstract EN: The international competitiveness of Ukrainian agricultural products on the international market and EU-28 markets is analyzed in the article. The indexes of revealed comparative advantages (RCA1) and relative export advantages (RXA) were used to achieve the research aim. The Ukrainian agricultural products were found to have higher level of competitive advantages on the EU market, compared to international market. Best rates of RCA and RXA were found for plant products, including cereals, animal or vegetables fats and oils, oil seeds and oleaginous fruits, vegetable plaiting materials. Dairy produce, birds' eggs; natural honey are the only products of animal origin, having weak type of comparative advantage. In general, the agrarian product groups had relatively stable dynamics of revealed comparative advantages during the analyzed period. The international competitiveness has decreased from substantial to weak only for milk and milk products, eggs, poultry, honey (among animal products), and products of the milling industry (among plant products).
dc.language.iso uk en_US
dc.subject міжнародна конкурентоспроможність en_US
dc.subject міжнародні ринки en_US
dc.subject виявлені порівняльні переваги en_US
dc.subject відносна експортна перевага en_US
dc.subject аграрна продукція en_US
dc.subject international competitiveness en_US
dc.subject international markets en_US
dc.subject revealed comparative advantage en_US
dc.subject relative export advantage en_US
dc.subject agricultural products en_US
dc.title Аналіз міжнародної конкурентоспроможності української аграрної продукції en_US
dc.title.alternative Analysis of ukrainian agricultural products’ international competitiveness en_US
dc.type Article en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу