DSpace Repository

Інжиніринг як сучасний інструмент аналізу ефективності меню

Show simple item record

dc.contributor.author Неіленко, Сергій Михайлович
dc.contributor.author Неиленко, Сергей Михайлович
dc.contributor.author Neilenko, Serhii
dc.date.accessioned 2020-03-02T12:15:20Z
dc.date.available 2020-03-02T12:15:20Z
dc.date.issued 2019-01
dc.identifier.citation Неіленко С. М. Інжиніринг як сучасний інструмент аналізу ефективності меню / С. М. Неіленко // Cхідна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2019. – № 18. – С. 300-304. en_US
dc.identifier.uri http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/2831
dc.description.abstract UK: У статті проведено аналіз методів інжинірингу меню та визначено його вплив на прибуток закладу ресторанного господарства на прикладі кав’ярні Espressamente Illy. Розглянуто проблеми, що виникають у процесі структуризації, аналізу ефективності та прибутковості меню закладів ресторанного господарства. Проаналізовано методи інжинірингу меню: метод Міллера, метод Сміта та метод Пейсвика. Об’єктом дослідження обрано економічну діяльність закладу ресторанного господарства, яка вирішує питання аналізу та прогнозування його доходів. Встановлено, що дохід від реалізації продукції кав’ярні є одним з основних джерел відшкодування витрат на виробництво і реалізацію продукції, формування доходів і регулювання фінансових ресурсів. en_US
dc.description.abstract RU: В статье проведен анализ методов инжиниринга меню и определено его влияние на прибыль заведения ресторанного хозяйства на примере кофейни Espressamente Illy. Рассмотрены проблемы, возникающие в процессе структуризации, анализа эффективности и прибыльности меню заведений ресторанного хозяйства. Проанализированы методы инжиниринга меню: метод Миллера, метод Смита и метод Пейсвика. Объектом исследования выбрана экономическая деятельность заведения ресторанного хозяйства, которая решает вопросы анализа и прогнозирования его доходов. Установлено, что доход от реализации продукции кофейни является одним из основных источников возмещения затрат на производство и реализацию продукции, формирование доходов и регулирования финансовых ресурсов.
dc.description.abstract EN: The main problem of restaurants is finding ways to increase its revenues. Such ways include: chain develop ment, rebranding, improving service quality, psychological marketing, increasing trade turnover, etc. One of the unresolved problems is the search for tool, that can influence on the trading performance. One of its approaches is the development of the menu according to the analysis of the range of dishes and the psychological characteristics of consumers. The purpose of the study is to analyze the methods of menu engineering. Main task was to determine the influence of the menu structure on the number of sales and, accordingly, the income of the restaurant as exemplified by the coffee bar «Espressamente Illy». The methods of menu engineering are analyzed: Miller's method, Smith method, and Payswick method. The object of the study is the economic activity of the coffee bar, which solves the problem of analyzing and forecasting its revenues. Coffee bar «Espressamente Illy» should pay attention to the group of “dogs” to choose positions from there and combine them with the "stars" and add them to the special sale "Drink of the day", thereby increasing their popularity. It is necessary to stimulate actively the sales of drinks belonging to the group of "puzzles" and to control beverages belonging to the group of "stars", it will be able to increase the income of the coffee bar within (4–7%). Despite the fact that the problem of the economic activity of the restaurant industry has been devoted to many works of domestic and foreign scientists, nevertheless, some engineering issues are not fully explored and have a more general theoretical approach, without correction in the practice of restaurants according to its type or capacity. The further research should solve the task of implementation menu engineering in different types of restaurant industry establishments.
dc.language.iso uk en_US
dc.subject аналіз en_US
dc.subject інжиніринг en_US
dc.subject інструмент en_US
dc.subject меню en_US
dc.subject структуризація en_US
dc.subject доходи en_US
dc.subject ресторан en_US
dc.subject анализ en_US
dc.subject инжиниринг en_US
dc.subject инструмент en_US
dc.subject структурирование en_US
dc.subject доходы en_US
dc.subject analisys en_US
dc.subject engineering en_US
dc.subject tool en_US
dc.subject menu en_US
dc.subject structuring en_US
dc.subject income en_US
dc.subject restaurant en_US
dc.title Інжиніринг як сучасний інструмент аналізу ефективності меню en_US
dc.title.alternative Инжиниринг как современный инструмент анализа эффективности меню en_US
dc.title.alternative Engineering as a modern tool for analyzing the effectiveness of the menu en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account