UK: У статті розглянуто основні етапи та складові процесу бюджетування на
підприємствах. Запропоновано порядок його проведення, що забезпечить
створення оптимальної структури, залежно від напрямів та стратегії діяльності
підприємства з метою довгострокового і прибуткового існування на ринку.
Розкрито об’єктивну необхідність використання інструментів управлінського
контролю та аналізу фінансової діяльності, одним з яких є постановка системи
бюджетування. Встановлено, що між різними розробками та рекомендаціями з
бюджетування існують суттєві протиріччя. Крім того, наявні методичні
рекомендації не повною мірою враховують галузеву специфіку та сучасний
фінансовий стан більшості сільськогосподарських підприємств, що ускладнює їх
інсталяцію в реальну практику. Обґрунтовано наукові передумови та методичні
підходи до впровадження бюджетування в практику управління фінансами
сільськогосподарських підприємств.
EN: The article considers the main stages and components of budgeting in enterprises. The
way of its arranging that would provide an optimal structure is proposed depending on
directions and the strategy of enterprise activities for long-term and profitable
performance in the market. The objective necessity of using management control tools
and analysis of financial activity, one of which is the organization of the budgeting
system, are shown. It is found that there are essential contradictions between study
aids and recommendations on budgeting. In addition, the existing methodical
recommendations do not take full account of branch specific features and current financial position of most agricultural enterprises which complicates their practical establishment. The scientific background and methodological approaches to budgeting implementation in practice of the financial management of agricultural enterprises are
substantiated.