UK: Дослідження статті присвячене оцінці законодавчої бази агровиробництва за
органічними стандартами в Україні. Виявлено логічні та понятійні розбіжності у
викладенні інструктивних матеріалів та законодавчих актів міждисциплінарного
характеру щодо сертифікованої органічної продукції. Рекомендовано
переосмислення дефініцій, понять: «традиційна продукція», «речовина», «сировина»
тощо в основних джерелах правового забезпечення виробництва сировини та
продукції за органічними стандартами. Запропоновані уточнюючі зміни до
існуючих правових документів для уникнення дисбалансу між термінами і
поняттями комплексу сільськогосподарських наук і законів, розпоряджень та
стандартів, що стосуються виробництва продукції за органічними стандартами в
Україні. Зрозумілі поняття, рекомендації без протиріч між поняттями аграрного
права та господарських практик виробників дадуть можливість фермерам уникати
додаткових бар’єрів на шляху до стабільного розвитку агробізнесу, застосовуючи
технології за органічними стандартами.
EN: The research of the article is focused on the legislative framework of agricultural
production according to organic standards in Ukraine. The logical and conceptual
differences in the presentation of various materials and legislation on certified organic
products are discovered. The revising of definitions and concepts of "traditional products", "substance", "raw material" etc. in the main source of legal provision for the
production of raw materials and ready products certified according to organic
standards is recommended. The clarifying amendments to existing legal instruments
are proposed in order to avoid an imbalance between terms in agricultural sciences and
concepts in regulations and standards relating to production according to organic
standards in Ukraine. The clear concept and recommendation without conflicts
between the terms of agricultural laws and business practices of manufacturers will allow farmers to avoid additional barriers to sustainable development of agribusiness with applying technology of organic standards.