Please use this identifier to cite or link to this item: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/789
Title: Features of valuation of startup companies
Other Titles: Особливості оцінки вартості компаній стартапів
Authors: Sivitska, Yuliia
Сівіцька, Юлія Олександрівна
Keywords: startups
business valuation
efficiency of investments
pre-money valuation
post-money valuation
valuation of startups
стартапи
оцінка бізнесу
ефективність інвестицій
доінвестиційна оцінка
післяінвестиційна оцінка
оцінка вартості компаній стартапів
Issue Date: Apr-2018
Citation: Sivitska Y. Features of valuation of startup companies / Y. Sivitska // Економічний простір. – 2018. – № 132. – С. 163-174.
Abstract: EN: The purpose of the article is to determine which of the methods of valuation are the most suitable for objective assessment of startups – newly created enterprises with no operating history and profits. The method of critical analysis of scientific and methodological literature is used. The methods of valuation of startup companies offered by well-known experts in the field of business valuation are summarized and systematized. Valuating startup companies an appraiser should search for alternative methods of valuation. Given the fact that there is no perfect valuation methodology of a startup company, we can suggest that an appraiser should use different methods of valuation (or a combination of them) to arrive at the right conclusion. Using several methods of valuation of startups you can come to the average value which may be closer to reality because all the alternative startup valuation methods are based on predictions and probabilities. To assess the value of a startup company that do not yet have profits, it is the most appropriate to use such methods as: the Berkus Method, Risk Factor Summation Method, Scorecard Valuation Method (Bill Payne Method), First Chicago Method, Venture Capital Method. When a company gives a stable profit it is more correct to use traditional methods of business valuation. The article substantiates the inexpediency of classical methodological approaches and methods for assessing the value of startup companies. A generalization of classical and new methodological approaches and methods of business valuation for startup companies is conducted. The prospects of further studies are determined: searching of the most acceptable methods of estimation of value of startup companies depending on the stage of the life cycle of a company and a sector in which it operates.
UK: Разом з виникненням нових форм підприємницької діяльності постають нові проблемні питання стосовно того як оцінювати вартість таких компаній, коли традиційні методологічні підходи і методи не дають об’єктивної оцінки ефективності інвестицій в стартапи. Дані новостворені підприємства не генерують прибутку на початку своєї діяльності, але згодом прибутки від них сягають величин неможливих для стабільного традиційного бізнесу. Оцінюючи стартап, необхідно брати до уваги не поточний фінансовий стан проекту, а його майбутній стан з урахуванням ризиків, притаманних даному проекту. З огляду на той факт, що не існує ідеальної оціночної методології для компаній стартапів, ми пропонуємо оцінювачу використовувати різні методи оцінки (або їх комбінування), щоб прийти до правильного висновку. Застосовуючи декілька методів оцінки вартості компанії стартапу ви можете прийти до середньоарифметичної вартості, яка може бути ближче до реальної, оскільки усі альтернативні методи оцінки вартості стартапів грунтуються на передбаченнях та ймовірностях. Стаття висвітлює, узагальнює та систематизує методи оцінки підприємств стартапів, що пропонуються відомими спеціалістами в галузі оцінки вартості бізнесу.
URI: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/789
Other Identifiers: http://economicspace.pgasa.dp.ua/article/view/151269/150238
DOI 10.30838/P.ES.2224.240418.163.60
Appears in Collections:№ 132

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sivitska.pdf192,32 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.