Please use this identifier to cite or link to this item: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7769
Title: Принципи та методи реструктуризації підприємств виноробної промисловості
Other Titles: Principles and methods of restructuring the enterprises of the wine industry
Authors: Бабій, Олег Миколайович
Babiy, Oleg
Тимченко, Катерина Сергіївна
Timchenko, Kateryna
Keywords: реструктуризація
принципи реструктуризації
методи реструктуризації
виноробна промисловість
бізнес-модель
restructuring
restructuring principles
restructuring methods
wine industry
business model
Issue Date: Sep-2021
Citation: Бабій О. М. Принципи та методи реструктуризації підприємств виноробної промисловості / О. М. Бабій, К. С. Тимченко // Економічний простір. – 2021. – № 173. – С. 18-25.
Abstract: UK: Актуальність теми дослідження зумовлена пошуком ефективного інструмента управління, який би забезпечував стабільний розвиток вітчизняних виноробних підприємств, що підтверджується численними теоретичними розробками і практичними дослідженнями зарубіжних та вітчизняних учених, присвячених реструктуризації підприємств. У статті представлено принципи та методи реструктуризації підприємств виноробної промисловості. Метою статті є дослідження актуальних проблем методології реструктуризації підприємств виноробної промисловості. Під час вивчення та аналізу проблемних питань використовувались такі загальнонаукові прийоми та методи досліджень, як логічний (для уточнення поняття «принципи реструктуризації»); метод порівняльної оцінки (під час дослідження сучасних підходів до методології реструктуризації підприємств); метод статистичного аналізу (під час визначення проблемних аспектів підприємств виноробної промисловості); метод формалізації та синтезу (під час розроблення поетапно-структурованого підходу до реструктуризації підприємств виноробної промисловості); метод системного аналізу (під час систематизації методів реструктуризації). Викладено різноманітні підходи до формулювання принципів реструктуризації підприємств та характеристики їх змісту, а також наведено систематизацію методів реструктуризації діяльності підприємств виноробної промисловості. Наявність багатьох підходів до визначення проблем методології реструктуризації дала змогу визначити основні характеристики процесу розроблення бізнес-моделі реструктуризації підприємств виноробної промисловості. Задля підвищення міжнародної конкурентоспроможності підприємств запропоновано проведення реструктуризації шляхом створення кластеризації підприємств виноробної промисловості. На основі розробленої бізнес-моделі запропоновано методичний підхід до оцінювання реструктуризації підприємств виноробної промисловості.
EN: The rationale of research is conditioned by the search for an effective management tool that would ensure the stable development of the domestic wine industry enterprises, as evidenced by numerous theoretical developments and practical studies of the foreign and domestic scientists devoted to enterprise restructuring. The paper presents the principles and methods of wine industry enterprise restructuring. The purpose of the paper is to study the current problems of the methodology for restructuring of the wine industry enterprises. The subject of the study is the restructuring of wine industry enterprises. Methodological basis: research of domestic and foreign scientists in the field of research of the enterprise restructuring, regulatory legal acts of Ukraine and regulations on business activity of the enterprises. When studying and analyzing the problematic issues of the paper, the following general scientific techniques and research methods were applied: logical – to clarify the concept of “restructuring principles”; comparative assessment – in the study of modern approaches to the methodology of enterprise restructuring; statistical analysis – when determining the problematic aspects of the wine industry; formalization and synthesis – in the development of a phased-structured approach to the restructuring of the wine industry enterprises; system analysis – in the systematization of restructuring methods. Various approaches to formulating the principles of enterprise restructuring and characterization of their content are presented, as well as the systematization of methods of restructuring the activities of the wine industry enterprises. The presence of many approaches to identifying the problems of the restructuring methodology make it possible to determine the main characteristics of the process of developing a business model for the restructuring of wine industry enterprises. In order to increase the competitiveness of the wine industry enterprises under conditions of the European integration, it is proposed to restructure these enterprises by creating an integrated structure. On the basis of the developed business model, the methodical approach to an assessment of wine industry enterprise restructuring is offered.
URI: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7769
Other Identifiers: http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/953
DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/173-3
Appears in Collections:№ 173

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Babiy.pdf560,56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.