00 DSpace/Manakin Repository

Моделювання сталого економічного розвитку підприємств готельно-ресторанного бізнесу на основі декомпозиційного аналізу

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Юдіна, Олена Іванівна
dc.contributor.author Yudina, Olena
dc.date.accessioned 2023-02-07T12:18:59Z
dc.date.available 2023-02-07T12:18:59Z
dc.date.issued 2022-06
dc.identifier http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/1169
dc.identifier DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/181-28
dc.identifier.citation Юдіна О. І. Моделювання сталого економічного розвитку підприємств готельно-ресторанного бізнесу на основі декомпозиційного аналізу / О. І. Юдіна // Економічний простір. – 2022. – № 181. – С. 162-167 en_US
dc.identifier.uri http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9815
dc.description.abstract UK: У сучасних умовах кризових явищ виникає необхідність переходу на стійке функціонування підприємств. Ефектив-ність і стійкість їх діяльності забезпечується шляхом формування структур, в яких кожен елемент виконує певні функції й завдання щодо досягнення поставлених цілей. Забезпечення цільових результатів потребує проведення аналі-зу та оцінки елементів системи, встановлення необхідних параметрів, структурування їх у заданому напрямку розви-тку за сформованою методологією. У статті за допомогою декомпозиційного аналізу визначено окремі бізнес-процеси і види діяльності, що мають різні функціональні характеристики і спрямовані на забезпечення загального результату, здійснено оцінювання і прогнозування особливостей компонентного (диференційованого) й інтегрованого взаємовпливу елементів та процесів на проміжні й кінцеві результати операційної діяльності. За результатами аналізу створено декомпозиційну модель сталого економічного розвитку підприємств готельно-ресторанної сфери, використання якої дозволяє оцінити поетапну дію окремих економічних факторів та їх сукупності на зниження витрат ресурсів, про-гресивний розвиток їх потенціалу на основі певних видів капітальних вкладень. en_US
dc.description.abstract EN: In modern conditions of crisis phenomena, there is a need to transition to sustainable functioning of enterprises. The effectiveness and sustainability of their activities is ensured by the formation of structures in which each element performs certain functions and tasks in order to achieve the set goals. Achieving the target results requires analysis and evaluation of system elements, setting the necessary parameters, structuring them in the given direction of development according to the established methodology. The purpose of the article is to determine the differentiated and integrated impact of operating costs on the efficiency of enterprises, the formation of a decomposed model of sustainable economic development of enterprises in the hotel and restaurant business. In the research process, general scientific and special methods were used, including correlation-regression, statistical, decomposition analysis, methods of economic-mathematical modeling. The article proposes systemic and system and loss approaches, aimed at the formation of target functions of individual types of activities and business processes of hotel and restaurant business enterprises to ensure the selection of optimal development options and increase the efficiency of operational activities. This made it possible to assess and forecast the features of the component (differentiated) and integrated interaction of processes and their elements on the intermediate and final results of operational activities. Based on the results of the analysis, a decomposition model of the sustainable economic development of enterprises in the hotel and restaurant sector was created, which allows assessing the step-by-step effect of individual economic factors and their combination on the reduction of resource costs, the progressive development of their potential based on certain types of capital investments. This ensures the renewal of the material and technical base, the use of reserves of available resources, the improvement of the efficiency of the operational activities of enterprises, and, therefore, their sustainable economic development. The created model makes it possible to establish trends in economic growth and development of business processes, assess the potential of resources and forecast the results of activities based on decomposition analysis.
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури» en_US
dc.subject сталий економічний розвиток en_US
dc.subject моделювання en_US
dc.subject готельно-ресторанний бізнес en_US
dc.subject підприємства en_US
dc.subject операційна діяльність en_US
dc.subject декомпозиційний аналіз en_US
dc.subject витрати ресурсів en_US
dc.subject sustainable economic development en_US
dc.subject resource costs en_US
dc.subject hotel and restaurant business en_US
dc.subject operational activity en_US
dc.subject enterprises en_US
dc.subject decomposition analysis en_US
dc.subject modeling en_US
dc.title Моделювання сталого економічного розвитку підприємств готельно-ресторанного бізнесу на основі декомпозиційного аналізу en_US
dc.title.alternative Modeling of sustainable economic development of hotel and restaurant business enterprises based on decomposition analysis en_US
dc.type Article en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу