00 DSpace/Manakin Repository

Аналіз кон’юнктури продовольчого ринку та визначення стратегічних цілей його розвитку

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Соколюк, Сергій Юрійович
dc.contributor.author Sokoliuk, Serhii
dc.contributor.author Бленда, Наталія Олександрівна
dc.contributor.author Blenda, Nataliia
dc.contributor.author Жарун, Олена Володимирівна
dc.contributor.author Zharun, Olena
dc.date.accessioned 2022-04-13T12:13:05Z
dc.date.available 2022-04-13T12:13:05Z
dc.date.issued 2021-12
dc.identifier http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/1016
dc.identifier DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/176-6
dc.identifier.citation Соколюк С. Ю. Аналіз кон’юнктури продовольчого ринку та визначення стратегічних цілей його розвитку / С. Ю. Соколюк, Н. О. Бленда, О. В. Жарун // Економічний простір. – 2021. – № 176. – С. 34-47 en_US
dc.identifier.uri http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8183
dc.description.abstract UK: У статті проаналізовано кон’юнктуру продовольчого ринку України та тенденції його розвитку. Визначено фактичну ємність внутрішнього ринку за окремими продуктами з огляду на зменшення обсягів середньодушового споживання населенням окремих продуктів харчування та скорочення чисельності населення України. Встановлено, що зростання обсягів валового виробництва продукції сільського господарства забезпечило покращення рівня самозабезпеченості продуктами харчування в Україні. Задоволення потреб населення у продовольстві у межах його купівельної спроможності майже повністю забезпечується за рахунок продукції вітчизняного виробництва, за винятком плодів, ягід та винограду. Визначено рівень і динаміку імпортозалежності ринку продовольчих товарів загалом та у розрізі окремих товарних груп зокрема. За результатами аналізу кон’юнктури продовольчого ринку України визначено стратегічні цілі його розвитку. en_US
dc.description.abstract EN: The article analyzes the conjuncture in the food market of Ukraine and trends in its development. The actual capacity of the domestic market for certain products has been determined, taking into account the reduction of the average per capita consump-tion of certain food products by the population and the reduction of the population of Ukraine. It is established that the growth of gross output of agricultural products has improved the level of self-sufficiency in food in Ukraine. Satisfaction of the popula-tion’s food needs, within its purchasing power, is almost entirely provided by domestic products, with the exception of fruits, berries, and grapes. The food market in Ukraine is imperfect, the demand for food is not met by increasing production, but is formed in conditions of low solvency of the population, and the actual consumption of food does not reach the level of rational physiological norms. The formation of the domestic food market, except for gross domestic production, depends on exports and imports of certain groups of food products. Analysis of the dynamics of export-import operations with food products showed a rapid trend towards increasing exports of grain and oil. At the same time, we note an increase in imports of fruits, as well as potatoes, vegetables, oil and milk, and dairy products. A partly significant percentage of imports of fruits, berries, and oil are determined by the import into Ukraine of products that are not produced in our natural and climatic conditions: tropical fruits, olive oil, etc. However, the percentage of import dependence on fruits, berries, and grapes, as well as oil (except sunflower) is much higher than the 30 percent threshold. Effective development of the food market, which will ensure the balance of supply and demand and meet the needs of the population in quality food, should take place by combining the laws of a market economy, good governance, and improving living standards. According to the results of the analysis of conjuncture of the food market of Ukraine, the strategic goals of its development aimed at elimination of existing disparities in agricultural and industrial produc-tion, quality of life, a transition from the export of raw materials to export of value-added goods are determined.Keywords: market conjuncture, food market, self-sufficiency, export, import.
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури» en_US
dc.subject імпорт en_US
dc.subject експорт en_US
dc.subject кон’юнктура ринку en_US
dc.subject продовольчий ринок en_US
dc.subject самозабезпечення en_US
dc.subject market conjuncture
dc.subject food market
dc.subject self-sufficiency,
dc.subject export
dc.subject import
dc.title Аналіз кон’юнктури продовольчого ринку та визначення стратегічних цілей його розвитку en_US
dc.title.alternative Analysis of food market conjuncture and determination of strategic goals of its development en_US
dc.type Article en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу