DSpace Repository

Методичні основи оцінки конкурентоспроможності галузі рибництва: теоретичні аспекти

Show simple item record

dc.contributor.author Добровольська, Олена Володимирівна
dc.contributor.author Добровольская, Елена Владимировна
dc.contributor.author Dobrovolska, Elena
dc.contributor.author Зубко, Оксана Володимирівна
dc.contributor.author Зубко, Оксана Владимировна
dc.contributor.author Zubko, Oksana
dc.date.accessioned 2021-06-02T07:27:44Z
dc.date.available 2021-06-02T07:27:44Z
dc.date.issued 2021-03
dc.identifier http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/29_2021/6.pdf
dc.identifier DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope.29-4
dc.identifier.citation Добровольська О. В. Методичні основи оцінки конкурентоспроможності галузі рибництва: теоретичні аспекти / О. В. Добровольська, О. В. Зубко // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2021. – № 29. – С. 23-29. en_US
dc.identifier.uri http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/6571
dc.description.abstract UK: У статті визначено необхідність оцінки конкурентоспроможності галузі рибництва, зважаючи на те, що вона є одним із досить перспективних та економічно вигідних напрямів розвитку агробізнесу для малих та середніх сільськогосподарських суб’єктів, а також представляє значний інтерес для інвесторів. Обґрунтовано роль та значення галузі рибництва для продовольчої безпеки країни та визначено, що дана галузь є перспективним напрямом розвитку в країні. Проаналізовано наукові літературні джерела на предмет існуючих методів оцінки конкурентоспроможності галузі рибництва та визначено основні методичні підходи до оцінювання рівня конкурентоспроможності галузі рибництва з урахуванням специфіки галузі. Наведено порівняльний аналіз методів оцінювання конкурентоспроможності галузі рибництва, визначено їхні переваги, недоліки та можливості застосування. Виходячи з того, що конкурентоспроможність підприємства та, відповідно, галузі у цілому в умовах сьогодення виступає однією з визначальних характеристик ефективності його господарської діяльності і водночас можливостей подальшого розвитку, сформульовано дефініції «конкурентоспроможність галузі» та «оцінка конкурентоспроможності галузі». en_US
dc.description.abstract RU: В статье определена необходимость оценки конкурентоспособности отрасли рыбоводства исходя из того, что она является одним из достаточно перспективных и экономически выгодных направлений развития агробизнеса для малых и средних сельскохозяйственных субъектов, а также представляет значительный интерес для инвесторов. Обоснованы роль и значение отрасли рыбоводства для продовольственной безопасности страны и определено, что данная отрасль является перспективным направлением ее развития в стране. Проанализированы научные литературные источники на предмет существующих методов оценки конкурентоспособности отрасли рыбоводства и определены основные методические подходы к оценке уровня конкурентоспособности отрасли рыбоводства с учетом специфики отрасли. Приведен сравнительный анализ методов оценки конкурентоспособности отрасли рыбоводства, определены их преимущества, недостатки и возможности применения. Исходя из того, что конкурентоспособность предприятия и, соответственно, отрасли в целом в сегодняшних условиях выступает одной из определяющих характеристик эффективности его хозяйственной деятельности и одновременно возможностей дальнейшего развития, сформулированы дефиниции «конкурентоспособность отрасли» и «оценка конкурентоспособности отрасли».
dc.description.abstract EN: The article identifies the need to assess the competitiveness of the fisheries industry, given that the fisheries industry is one of the most promising and cost-effective areas of agribusiness development for small and medium-sized agricultural entities, and is of great interest to investors. The role and importance of the fish industry for the food security of the country are substantiated and it is determined that this industry is a promising area of development in the country. The scientific literature sources on the subject of the existing methods of assessing the competitiveness of the fisheries industry are analyzed and the main methodological approaches for assessing the level of competitiveness of the fisheries industry are determined, taking into account the specifics of the industry. The article provides a comparative analysis of methods for assessing the competitiveness of the fish industry, identifies the advantages, disadvantages and possibilities of applying this analysis.It is determined that the assessment of the competitiveness of the fisheries sector is an important element of ensuring effective management and a prerequisite for obtaining sustainable competitive advantages in the long run. The article states that the assessment of the competitiveness of the fisheries sector determines the favorable and unfavorable market positions, as well as the strengths and weaknesses of fisheries.It is noted that the competitiveness of the industry is an aggregate indicator of the potential of all structural units and elements of the industry's potential, as well as its ability to prevent and respond quickly and adapt to changing environmental factors.It is emphasized that there is no single methodology for assessing the competitiveness of both the enterprise and the fisheries industry today, which is primarily due to the ambiguity of the interpretation of the very concept of competitiveness.Based on the fact that the competitiveness of the enterprise and the industry as a whole in modern conditions is one of the defining characteristics of the efficiency of its economic activity and, at the same time, opportunities for further development, the article defines the concepts of "industry competitiveness" and "industry competitiveness assessment".
dc.language.iso uk en_US
dc.subject конкурентоспроможність en_US
dc.subject галузь рибництва en_US
dc.subject оцінка конкурентоспроможності en_US
dc.subject методи en_US
dc.subject класифікація en_US
dc.subject показники en_US
dc.subject економіка en_US
dc.subject конкурентоспособность en_US
dc.subject отрасль рыбоводства en_US
dc.subject оценка конкурентоспособности en_US
dc.subject методы en_US
dc.subject классификация en_US
dc.subject показатели en_US
dc.subject экономика en_US
dc.subject competitiveness en_US
dc.subject industry aquaculture en_US
dc.subject competitiveness assessment en_US
dc.subject methods en_US
dc.subject classification en_US
dc.subject indicators en_US
dc.subject economy en_US
dc.title Методичні основи оцінки конкурентоспроможності галузі рибництва: теоретичні аспекти en_US
dc.title.alternative Методические основы оценки конкурентоспособности отрасли рыбоводства: теоретические аспекты en_US
dc.title.alternative Methodological basis of assessment of fisheries industry competitiveness: theoretical aspects en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account