00 DSpace/Manakin Repository

Особливості формування сценаріїв розвитку підприємств харчової промисловості в кризових умовах господарювання

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Носаченко, Олександр Анатолійович
dc.contributor.author Nosachenko, Oleksandr
dc.date.accessioned 2021-03-12T09:07:04Z
dc.date.available 2021-03-12T09:07:04Z
dc.date.issued 2020-12
dc.identifier http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/736
dc.identifier DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/163-16
dc.identifier.citation Носаченко О. А. Особливості формування сценаріїв розвитку підприємств харчової промисловості в кризових умовах господарювання / О. А. Носаченко // Економічний простір. – 2020. – № 163. – С. 92-99.‬‬‬‬‬ en_US
dc.identifier.uri http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5806
dc.description.abstract UK: Розвиток підприємств харчової промисловості як пріоритетної галузі економіки надзвичайно важливий для суспільства. Харчова промисловість має соціальну значущість і відіграє роль потенційного джерела формування національних конкурентних переваг. Висока конкуренція на продовольчих ринках спонукає виробників продуктів харчування до пошуку інноваційних заходів і підходів у виробництві й управлінні. У кризових умовах господарювання одним із таких напрямів може виступати сценарний підхід, що дає змогу розглянути картину перспективного функціонування, окреслити подальші шляхи розвитку підприємств. Розроблення альтернативних сценаріїв окреслює можливі варіанти для підприємств, визначаючи глибину прояву кризи, імовірні напрями виходу з кризової ситуації, запобігання негативним наслідкам. en_US
dc.description.abstract EN: The development of food industry enterprises as a priority sector of the economy is extremely important for society. The food industry has social signifi-cance and plays the role of a potential source of national competitive advantage. The main purpose of the activity and development of food industry enterprises is to meet the needs of the population in a sufficient amount of food, which is the main task of the country's food supply. High competition in food markets encourages food producers to seek innovative measures, introduce new approaches in production and management, etc. In crisis conditions of management one of such directions can be the scenario approach that allows to consider a picture of perspective functioning and to outline further ways of development of the enterprises. The development of alternative scenarios outlines possible options for the development of enterprises, determining the depth of the crisis, the manifestation of its state, the likely directions of overcoming the crisis or preventing negative consequences. To realistically describe the manifestation of future trends, we prove the idea of testing the strategy in at least three scenarios that allow us to identify key factors of the external and internal environment. Comparison of production by main and, in our opinion, promising, types of products, in accordance with the current state, and possible development scenarios were conducted for the confectionery industry, as the most promising in terms of implementation of innovative processes and technologies. The results of the study show significant changes in the sector for the production of sugar confectionery and its substitutes, and other products will be produced in smaller quantities than in 2019. After examining the sales of confectionery products, a probable forecast is built, which may take place for the confectionery industry based on the implementation of three probable development scenarios. When making business decisions on the implementation of the proposed scenarios in the confectionery industry there is a need to formulate an appropriate development strategy.
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури» en_US
dc.subject сценарії розвитку en_US
dc.subject підприємства харчової промисловості en_US
dc.subject конкуренція en_US
dc.subject інновації en_US
dc.subject кондитерська галузь en_US
dc.subject кризові умови en_US
dc.subject crisis conditions en_US
dc.subject innovations en_US
dc.subject development scenarios en_US
dc.subject food industry enterprises en_US
dc.subject confectionery industry en_US
dc.subject competition en_US
dc.title Особливості формування сценаріїв розвитку підприємств харчової промисловості в кризових умовах господарювання en_US
dc.title.alternative The formation peculiarities of scenarios in the development of food industry enterprises in economic crisis conditions en_US
dc.type Article en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу