00 DSpace/Manakin Repository

Прогнозування сталого економічного розвитку підприємства готельно-ресторанного господарства на основі оцінки його виробничого потенціалу

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Юдіна, Олена Іванівна
dc.contributor.author Yudina, Olena
dc.date.accessioned 2021-02-11T14:45:40Z
dc.date.available 2021-02-11T14:45:40Z
dc.date.issued 2019-10
dc.identifier http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/366
dc.identifier DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/150-15
dc.identifier.citation Юдіна О. І. Прогнозування сталого економічного розвитку підприємства готельно-ресторанного господарства на основі оцінки його виробничого потенціалу / О. І. Юдіна // Економічний простір. – 2019. – № 150. – С. 82-88. en_US
dc.identifier.uri http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5368
dc.description.abstract UK: Стаття присвячена проведенню процедури оцінки та прогнозування диференційованого впливу факторів витрат ресурсів на підвищення ефективності виробничо-комерційної діяльності й сталого розвитку підприємства готельно- ресторанного господарства на основі індикаторів економічного зростання та резервного розвитку. У статті визна- чено оцінювальні показники економічного розвитку суб’єктів готельно-ресторанного бізнесу та проаналізовано вплив факторів витрат виробництва на зростання ефективності та сталий розвиток підприємства на основі наявного виробничого потенціалу. Методологічний інструментарій дослідження закономірностей взаємодії факторів виробни- цтва, оцінки їх кількісного взаємовпливу та резервів розвитку, склали стохастичні методи кореляційно-регресійного аналізу, математичної статистики та розроблені за їх допомогою моделі множинної регресії й індикатори економіч- ного зростання та сталого розвитку. В ході дослідження встановлено ступінь диференційованого впливу факторів витрат ресурсів на результативний показник ефективності шляхом розрахунку їх приватних коефіцієнтів еластич- ності або індикаторів економічного зростання, які показують рівень зміни критеріального параметра під впливом зростання величини факторної ознаки на 1%, за допомогою індикатора резервного економічного розвитку розраховані прогнозні значення рівня доходності, що змінюються за рахунок використання виявлених резервів ресурсних потенці- алів. Даний індикатор крім ступеня впливу витрат ресурсів враховує питому вагу окремого фактора в їх загальній су- купності, й визначає силу його дії на показник ефективності функціонування підприємства при незмінному (статично- му) протіканні процесу господарювання, що рівномірно (лінійно) розвивається у часі. Шляхом визначення оцінювальних та прогнозних показників резервного розвитку ресурсного потенціалу виробництва, доведено, що найбільший внесок у підвищення ефективності діяльності, а, отже, і в забезпечення сталого розвитку суб'єкта готельно-ресторанного господарства, вносить фактор витрат праці, який також має найбільший резервний потенціал, крім того, виявле- на недостатня ефективність використання матеріальних ресурсів. Запропонований методологічний підхід до оцінки виробничого потенціалу і прогнозування ефективності витрат ресурсів та результатів діяльності підприємства го- тельно-ресторанного господарства забезпечує можливість формування стратегії й моделі управління його сталим економічним зростанням та розвитком. en_US
dc.description.abstract EN: The article is devoted to the procedure of estimation and forecasting of differentiated influence of resources consumption factors on improving the efficiency of production and commercial activity and sustainable development of the hotel and restaurant business enterprise on the basis of indicators of economic growth and reserve development. The article determines the economic development indicators of the subjects of the hotel and restaurant business and analyzes the influence of factors of production costs on the increase of efficiency and sustainable development of the enterprise on the basis of the existing production potential. The methodological toolkit of research of patterns of interaction of factors of production, estimation of their quantitative mutual influence and reserves of development, made stochastic methods of correlation-regression analysis, mathematical statistics and developed by them using the model of multiple regression and indicators of economic growth and sustainable development. The study established the degree of differential impact of resource consumption factors on the performance indicator by calculating their individual elasticity coefficients or economic growth indicators, which show the level of change of the criterion parameter under the influence of factor value growth by 1%, using the indicator of reserve economic development yield levels, which change due to the use of identified reserves of resource potentials. This indicator, in addition to the degree of impact of resource consumption, takes into account the specific weight of an individual factor in their totality, and determines the force of its effect on the indicator of the efficiency of the enterprise at constant (static) flow of the economic process, which develops uniformly (linearly) over time. By determining the estimation and forecast indices of the reserve development of the resource potential of production, it is proved that the greatest contribution to improving the efficiency of activity, and, consequently, to ensuring the sustainable development of the subject of the hotel and restaurant economy, contributes to the labor cost factor, which also has the highest reserve potential in addition, material resource inefficiencies were identified. The proposed methodological approach to the estimation of production potential and forecasting the efficiency of resource consumption and the results of the activity of the hotel and restaurant business provides the opportunity to formulate a strategy and model for managing its sustainable economic growth and development.
dc.language.iso uk en_US
dc.subject прогнозування en_US
dc.subject готельно-ресторанний бізнес en_US
dc.subject сталий економічний розвиток en_US
dc.subject оцінка впливу факторів en_US
dc.subject виробничий потенціал en_US
dc.subject витрати ресурсів en_US
dc.subject підприємство en_US
dc.subject hotel and restaurant business en_US
dc.subject sustainable economic development en_US
dc.subject factor impact assessment en_US
dc.subject enterprise en_US
dc.subject production potential en_US
dc.subject resource costs en_US
dc.subject forecasting en_US
dc.title Прогнозування сталого економічного розвитку підприємства готельно-ресторанного господарства на основі оцінки його виробничого потенціалу en_US
dc.title.alternative Forecasting sustainable economic development of the hotel and restaurant enterprise on the basis of assessment of its production potential en_US
dc.type Article en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу