00 DSpace/Manakin Repository

Гастрономічний туризм як чинник соціально-економічного розвитку територіальних громад

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Коркуна, Орислава Іванівна
dc.contributor.author Korkuna, Oryslava
dc.contributor.author Никига, Оксана Василівна
dc.contributor.author Nykyha, Oksana
dc.contributor.author Підвальна, Оксана Григорівна
dc.contributor.author Pidvalna, Oksana
dc.date.accessioned 2021-02-05T07:53:23Z
dc.date.available 2021-02-05T07:53:23Z
dc.date.issued 2020-02
dc.identifier http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/521
dc.identifier DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/155-8
dc.identifier.citation Коркуна О. І. Гастрономічний туризм як чинник соціально-економічного розвитку територіальних громад / О. І. Коркуна // Економічний простір. – 2020. – № 155. – С. 40-43. en_US
dc.identifier.uri http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5319
dc.description.abstract UK: У статті проаналізовано роль гастрономічного туризму у соціально-економічному розвитку територій в умовах децентралізації в Україні. Гастрономічний туризм – це спеціалізований вид туризму, який спрямований на ознайомлен- ня туристів з гастрономічними особливостями та культурою певної території. Саме ознайомлення з гастрономічною культурою є основною метою відповідних турів. У сучасних умовах цей вид туризму стає вагомим фактором соціаль- но-економічного розвитку місцевих громад. Світова практика демонструє, що гастрономічний туризм може стати тією рушійною силою, яка підвищує якість життя населення в регіонах з різним економічним потенціалом. Головними перевагами гастрономічного туризму є його сутнісний зв’язок із задоволенням базових потреб людини, можливість розвитку незалежно від наявності на певній території атрактивних природних чи історико-культурних об’єктів. en_US
dc.description.abstract EN: The paper deals with the role of gastronomic tourism in the territories socio-economic development in the context of decentralization in Ukraine. Gastronomic tourism is a specialized type of tourism, which aims to acquaint tourists with the gastronomic features and culture of a particular area. Getting acquainted with the gastronomic culture is the main purpose of the respective tours. In addition to gastronomic tours, the main forms of gastronomic tourism are gastronomic festivals, events and other forms of tourism, in which gastronomic tourism is a companion (or part). The main areas of stimulating socioeconomic development of local communities by gastronomic tourism are the development of transport infrastructure, expanding the network of hotels and restaurants, stimulating entrepreneurial activity, tourism branding, socio-cultural and educational development of local communities, increasing employment, strengthening tourism competitiveness of territories. Due to the latest legislative changes, territorial communities with significant tourist resources have been able to manage their use more effectively, in particular through the organization of rural, ecological and gastronomic tourism, as well as through support for the establishment of specialized accommodation facilities. At the same time, the competitiveness of destinations requires their diversification, so only gastronomic tourism will not solve all the socio-economic problems of local communities and will not direct intensive tourist flows to them. A comprehensive program of territorial community’s socio-economic development is needed, taking into account their potential and regional conditions. Nowadays, this type of tourism is becoming an important factor in the local community’s socio-economic development. World practice shows that gastronomic tourism can be the driving force that improves the life quality in regions with different economic potential. The main advantages of gastronomic tourism are its essential connection with the satisfaction of basic human needs, as well as the possibility of development regardless of the attractive natural or historical (cultural) objects presence in a certain area.
dc.language.iso uk en_US
dc.subject гастрономічний туризм en_US
dc.subject дестинація en_US
dc.subject децентралізація en_US
dc.subject розвиток en_US
dc.subject територіальна громада en_US
dc.subject gastronomic tourism en_US
dc.subject decentralization en_US
dc.subject development en_US
dc.subject destination en_US
dc.subject territorial community en_US
dc.title Гастрономічний туризм як чинник соціально-економічного розвитку територіальних громад en_US
dc.title.alternative Gastronomic tourism as a factor of socio-economic development of territorial communities en_US
dc.type Article en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу