00 DSpace/Manakin Repository

Лізинг як альтернативне джерело оновлення матеріально-технічної бази підприємств харчової промисловості України

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Закревська, Людмила Миколаївна
dc.contributor.author Закревская, Людмила Николаевна
dc.contributor.author Zakrevska, Lyudmila
dc.date.accessioned 2021-01-20T09:49:25Z
dc.date.available 2021-01-20T09:49:25Z
dc.date.issued 2020-02
dc.identifier http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/25_2020/32.pdf
dc.identifier DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope.25-30
dc.identifier.citation Закревська Л. М. Лізинг як альтернативне джерело оновлення матеріально-технічної бази підприємств харчової промисловості України / Л. М. Закревська // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2020. – № 25. – С. 209-215. en_US
dc.identifier.uri http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5020
dc.description.abstract UK: Стаття присвячена проблемі обґрунтування доцільності використання лізингу як джерела оновлення матеріально-технічної бази підприємств харчової промисловості. Визначено переваги, які отримують учасники лізингової угоди та підприємство, зокрема. Проведено порівняльну характеристику банківського та лізингового кредиту. На основі вихідної інформації обґрунтовано доцільність застосування лізингу на ПАТ «Білоцерківський консервний завод». На основі проведених розрахунків визначено розмір лізингових платежів, що здійснюватиме підприємство в 2020-2024 рр. Оцінено теперішню вартість грошового потоку при фінансовому лізингу і використанні довгострокового банківського кредиту. Розраховано ціну зовнішніх джерел оновлення основних засобів ПАТ «Білоцерківський консервний завод». Доведено, що ціна банківського кредиту для підприємств харчової промисловості в 2,5-3 рази перевищує ціну фінансового лізингу. Визначено, що виробники мають змогу не лише оновити якісний склад активної частини основних засобів, але й отримати суттєву економію фінансових ресурсів. en_US
dc.description.abstract RU: Статья посвящена проблеме обоснования целесообразности использования лизинга как источника обновления материально-технической базы предприятий пищевой промышленности. Определены преимущества, которые получают участники лизинговой сделки и предприятие, в частности. Проведена сравнительная характеристика банковского и лизингового кредита. На основе исходной информации обоснована целесообразность применения лизинга на ОАО «Белоцерковский консервный завод». На основе проведенных расчетов определены размеры лизинговых платежей, которые будет осуществлять предприятие в 2020-2024 гг. Оценена нынешняя стоимость денежного потока при финансовом лизинге и использовании долгосрочного банковского кредита. Рассчитана цена внешних источников обновления основных средств ОАО «Белоцерковский консервный завод». Доказано, что цена банковского кредита для предприятий пищевой промышленности в 2,5-3 раза превышает цену финансового лизинга. Определено, что производители имеют возможность не только обновить качественный состав активной части основных средств, но и получить существенную экономию финансовых ресурсов.
dc.description.abstract EN: The current unstable political and economic situation in the country has slowed down the process of leasing relations development. As an alternative, businesses have begun to look at other sources of updating production facilities. Deciding whether to buy new equipment on loan or obtain it on leasing terms is an important step in shaping the competitive advantage of food industry manufacturers. Leasing gives the opportunity to fully finance the acquisition of fixed assets. The leasing operation is of a financial (credit) nature. Leasing has some resemblance to a bank loan and is also provided for the purchase of fixed assets. In economically developed countries, leasing is the main source of updating the logistics base. The article is devoted to the problem of substantiation of expediency of using leasing for updating of material and technical base of food industry enterprises. The advantages of the participants of the leasing agreement are determined. A comparative characteristic of bank and leasing loan is made. The expediency of using leasing at PJSC “Belotserkovsky Canning Plant” is substantiated. An advantage of leasing for this company is the ability to maintain a close relationship between the manufacturer and the consumer of the equipment. All information about the defects of the used equipment goes to the manufacturer. The leasing distributor is at risk of moral aging of the equipment. Based on the calculations, the leasing payments of the enterprise for 2020-2024 were determined. The procedure for repayment of the bank loan and interest for using it was determined. The present value of cash flow in financial leasing and long-term bank credit has been estimated. The credit allocation scheme is simple and dictated by the needs of optimizing the production of canned goods. The price of external renewal of fixed assets of PJSC “Belotserkovsky Cannery Plant” was calculated. The price of a bank loan for food companies is 2.5-3 times higher than the price of financial leasing. Food industry producers have the opportunity to upgrade the quality of the active part of fixed assets and to obtain great savings in financial resources.
dc.language.iso uk en_US
dc.subject лізинг en_US
dc.subject лізингові платежі en_US
dc.subject банківський кредит en_US
dc.subject оновлення en_US
dc.subject відтворення en_US
dc.subject фінансування en_US
dc.subject інвестування en_US
dc.subject лизинг en_US
dc.subject лизинговые платежи en_US
dc.subject банковский кредит en_US
dc.subject обновление en_US
dc.subject воспроизводство en_US
dc.subject финансирование en_US
dc.subject инвестирование en_US
dc.subject leasing en_US
dc.subject leasing payments en_US
dc.subject bank loan en_US
dc.subject renewal en_US
dc.subject reproduction en_US
dc.subject financing en_US
dc.subject investing en_US
dc.title Лізинг як альтернативне джерело оновлення матеріально-технічної бази підприємств харчової промисловості України en_US
dc.title.alternative Лизинг как альтернативный источник обновления материально-технической базы предприятий пищевой промышленности Украины en_US
dc.title.alternative Leasing as an alternative source of updating the material and technical database of the food industry in Ukraine en_US
dc.type Article en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу