00 DSpace/Manakin Repository

Мотиваційний механізм управління трудовим потенціалом підприємства хлібопекарської промисловості

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Гаєвська, Лариса Миколаївна
dc.contributor.author Гаевская, Лариса Николаевна
dc.contributor.author Haievska, Larysa
dc.date.accessioned 2019-12-20T09:02:32Z
dc.date.available 2019-12-20T09:02:32Z
dc.date.issued 2019-01
dc.identifier http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/18_2019/16.pdf
dc.identifier.citation Гаєвська Л. М. Мотиваційний механізм управління трудовим потенціалом підприємства хлібопекарської промисловості / Л. М. Гаєвська // Cхідна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2019. – № 18. – С. 91-94. en_US
dc.identifier.uri http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/2287
dc.description.abstract UK: У статті розглянуто передумови та необхідність ґрунтовного дослідження категорії «мотивація персоналу» в контексті управління трудовим потенціалом підприємства. Наведено основні проблеми та особливості мотиваційного механізму управління трудовим потенціалом суб’єкта господарювання хлібопекарської промисловості. Обґрунтовано необхідність та принципи створення дієвого механізму вдосконалення засобів мотивації трудової поведінки персоналу на підприємстві. Проведено соціальне опитування щодо найефективніших способів мотивації праці персоналу серед українців. Розглянуто, проаналізовано систему стимулів, яка включає оплату праці, зокрема розмір щорічної премії, частку основної заробітної плати в загальному доході працівника. en_US
dc.description.abstract RU: В статье рассмотрены предпосылки и необходимость основательного исследования категории «мотивация персонала» в контексте управления трудовым потенциалом предприятия. Приведены основные проблемы и особенности мотивационного механизма управления трудовым потенциалом субъекта хозяйствования хлебопекарной промышленности. Обоснованы необходимость и принципы создания действенного механизма совершенствования способов мотивации трудового поведения персонала на предприятии. Проведен социальный опрос относительно самых эффективных способов мотивации труда персонала среди украинцев. Рассмотрена, проанализирована система стимулов, которая включает оплату труда, в частности размер ежегодной премии, долю основной заработной платы в общем доходе работника.
dc.description.abstract EN: The article examines the preconditions and the necessity of a thorough research of the category “personnel motivation” in the context of managing the labor potential of the enterprise, since the motivation of workers today is characterized by the absence of awell-established system of organizational, socio-economic models and mechanisms for regulation and development, since the participants in labor relations are not equal partners. In this regard, the process of personnel motivation needs to be improved taking into account the existing social resources and the socio-economic needs created by the employee. Positive motivation activates the ability of the employee of the bakery industry, gives the opportunity to develop its potential, and negative motivation inhibits the manifestation of abilities, impedes the achievement of the goals of the enterprises of the food industry. The main problems and peculiarities of the motivational mechanism of management of labor potential of the subject of management of the baking industry are presented. The necessity and principles of creating an effective mechanism for improving the means of motivation of personnel behavior at the enterprise have been substantiated, as all organizations are concerned about what needs to be done in order to obtain a stable and high level of performance of their employees. This means that it is necessary to give increased attention to how one can motivate the individual through incentives, rewards, leadership and most importantly, the work he performs and the organizational environment in which he works. A social survey of the most effective ways of motivation has been conducted staff work among Ukrainians. The system of incentives is considered and analyzed, which includes wages, namely the size of the annual bonus, the share of basic wages in the total income of the employee, etc.
dc.language.iso uk en_US
dc.subject трудовий потенціал підприємства en_US
dc.subject мотивація персоналу en_US
dc.subject матеріальні потреби en_US
dc.subject оплата праці en_US
dc.subject винагорода en_US
dc.subject матеріальне стимулювання en_US
dc.subject здібності en_US
dc.subject трудовой потенциал предприятия en_US
dc.subject мотивация персонала en_US
dc.subject материальные потребности en_US
dc.subject оплата труда en_US
dc.subject вознаграждение en_US
dc.subject материальное стимулирование en_US
dc.subject способности en_US
dc.subject labor potential of the enterprise en_US
dc.subject personnel motivation en_US
dc.subject material needs en_US
dc.subject wages en_US
dc.subject remuneration en_US
dc.subject material stimulation en_US
dc.subject abilities en_US
dc.title Мотиваційний механізм управління трудовим потенціалом підприємства хлібопекарської промисловості en_US
dc.title.alternative Мотивационный механизм управления трудовым потенциалом предприятия хлебопекарной промышленности en_US
dc.title.alternative Motivational mechanism of management of labor potential of the bakery industry enterprise en_US
dc.type Article en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу