00 DSpace/Manakin Repository

Продовольча безпека: генезис та сучасні пріоритети забезпечення

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Саад, Р.-Р. Абдо Саід
dc.contributor.author Saad, Roman-Rami
dc.date.accessioned 2025-02-19T11:09:11Z
dc.date.available 2025-02-19T11:09:11Z
dc.date.issued 2024-12
dc.identifier https://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/45_2024/7.pdf
dc.identifier DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope.45-5
dc.identifier.citation Саад Р.-Р. Абдо Саід Продовольча безпека: генезис та сучасні пріоритети забезпечення / Саад Р.-Р. Абдо Саід // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2024. – № 4(45). – С. 29-34 uk_UA
dc.identifier.uri http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/14736
dc.description.abstract UK: Необхідність задоволення потреби в їжі була і залишається пріоритетною для кожної людини. Попри суттєвий технологічний поступ, коли знання й інформація вважаються більш цінними ресурсами у порівнянні із лімітованими природніми, проблема забезпечення продовольчої безпеки в подальшому залишається невирішеною. В ході відстеження генезису сприйняття продовольчої безпеки з’ясовано, що зміст цієї категорії характеризувався постійним переосмисленням, тобто від необхідності створення фізичної доступності їжі до чіткого формулювання вимог стосовно калорійності й безпечності харчування. Доведено, що забезпечення продовольчої безпеки не може бути в повній мірі здійсненим на будь-якому із ієрархічних рівнів. Так, пріоритетним є самозабезпечення продовольством кожної країни, але повноцінне задоволення потреб в їжі не може бути реалізованим без імпорту окремих продуктів харчування. Голод стимулює міграційні процеси, тому реалізації міжнародних програм забезпечує зниження ризику неконтрольованих соціальних збурень. Проведені узагальнення стали підставою для осучаснення трактування поняття «продовольча безпека» й забезпечили необхідний теоретичний базис для подальших наукових розвідок. uk_UA
dc.description.abstract EN: The need to satisfy the need for food was and remains a priority for every person. Despite significant technological progress, when knowledge and information are considered more valuable resources compared to limited natural resources, the problem of ensuring food security in the future remains unsolved. The growth of the planet’s population with increasing negative impact on the natural environment makes it difficult to meet the primary need for food for every person. Physical and mental activity cannot be achieved solely due to the availability of any food, it is about caloric systematic nutrition taking into account individual properties. The purpose of the research is to clarify the historical moments and modern trends in the interpretation of the concept of “food safety” in order to create the necessary basis for understanding the essence of this category. In order to clarify the theoretical basis for ensuring food security, the following methods were used: induction and deduction, comparison and systematization – in the study of the essential characteristics of the term “food security”; synthesis and analysis – to characterize the critically high share of income spent on food products in Ukraine; morphological analysis – for the prerequisites of supplementing the understanding of food security; graphic – for visual representation of theoretical and methodical material; abstract-logical – for theoretical generalizations and research conclusions. In the course of tracing the genesis of the perception of food security, it was found that the content of this category was characterized by constant rethinking, i.e. from the need to create physical availability of food to a clear formulation of requirements regarding caloric content and food safety. It has been proven that ensuring food security cannot be fully implemented at any of the hierarchical levels. Yes, the priority is food self-sufficiency of each country, but the full satisfaction of food needs cannot be realized without the import of certain food products. Hunger stimulates migration processes, therefore the implementation of international programs ensures the reduction of the risk of uncontrolled social disturbances. The conducted generalizations became the basis for modernizing the interpretation of the concept of “food safety” and provided the necessary theoretical basis for further scientific research.
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher ННІ "Придніпровська державна академія будівництва та архітектури" uk_UA
dc.publisher Український державний університет науки і технологій
dc.subject продовольча безпека uk_UA
dc.subject безпека харчування uk_UA
dc.subject продовольство uk_UA
dc.subject доступність й достатність uk_UA
dc.subject їжа uk_UA
dc.subject продукти харчування uk_UA
dc.subject food security uk_UA
dc.subject food security uk_UA
dc.subject foodstuffs uk_UA
dc.subject availability and sufficiency uk_UA
dc.subject food uk_UA
dc.title Продовольча безпека: генезис та сучасні пріоритети забезпечення uk_UA
dc.title.alternative Food safety: genesis and current security priorities uk_UA
dc.type Article uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу