00 DSpace/Manakin Repository

Соціально-економічні передумови та принципи забезпечення продовольчої безпеки України

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Кузьома, Віталій Вікторович
dc.contributor.author Kuzoma, Vitalii
dc.date.accessioned 2024-09-17T09:46:41Z
dc.date.available 2024-09-17T09:46:41Z
dc.date.issued 2024-09
dc.identifier DOI: https://doi.org/10.30838/EP.192.56-62
dc.identifier https://economic-prostir.com.ua/article/192-soczialno-ekonomichni-peredumovy-ta-prynczypy-zabezpechennya-prodovolchoyi-bezpeky-ukrayiny/
dc.identifier.citation Кузьома В. В. Соціально-економічні передумови та принципи забезпечення продовольчої безпеки України / В. В. Кузьома // Економічний простір. – 2024. - № 192. - С. 56-62 uk_UA
dc.identifier.uri http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13664
dc.description.abstract UK: Забезпечення продовольчої безпеки країни - складе та відповідальне завдання, вирішення якого визначається сукупністю значної кількості чинників і факторів. Визначальними серед цих чинників постають соціально-економічні фактори, які зумовлюють рівень фізичної та економічної доступності продовольства для населення країни. У статті проведено дослідження основних соціально-економічних факторів, які здійснюють вплив на достатність і доступність харчування для населення України. Проведена кількісна оцінка темпів співвідношення вартості продуктового набору та середньої заробітної плати в Україні, які визначають економічну доступність продовольства для населення. Проаналізовано структура грошових витрат домогосподарств. Досліджено цінові тренди на продукти харчування, рівень доходів населення України та їх вплив на доступність і стан продовольчого забезпечення. Здійснена аналітична оцінка динаміки рівня самозабезпеченості продовольством населення України. Обґрунтовано сукупність основних принципів, які на думку авторів, постають пріоритетними у забезпеченні стратегічної продовольчої безпеки України на засадах сталого розвитку uk_UA
dc.description.abstract EN: Ensuring the country's food security is a complex and responsible task, the solution of which is determined by a combination of many factors and factors. Socio-economic factors that determine the level of physical and economic availability of food for the country's population are decisive among these factors. The article examines the main socio-economic factors that influence the sufficiency and availability of food for the population of Ukraine. Among the most important of them, the value of the minimum food basket of Ukrainians, food prices, incomes and expenses of the population, and price trends in the food market were analyzed. A quantitative assessment of rates of the ratio of the cost of a food set and the average wage in Ukraine, which determines the economic availability of food for the population, was carried out. The structure of household expenses is analyzed. The obtained research results showed threatening trends in the growth of the share of population expenditure on food in the structure of spending to the maximum critical value. The price trends for food products and their changes in recent years have been studied. The income level of the population of Ukraine, the actual wages, and their combined effect on the availability and state of food supply are analyzed. An analytical assessment of the current state and dynamics of the level of food self-sufficiency of the population of Ukraine by its main types was carried out. Specific threatening trends have been identified regarding the sufficiency of domestic production of certain food products for food security (fruits, berries, and grapes are characterized. A set of fundamental principles are substantiated, which, according to the authors, become a priority in ensuring the strategic food security of Ukraine based on sustainable development. Priority among them are highlighted: priorities of food quality, safety, and environmental friendliness, formation of sustainable food security networks based on the creation of inclusive agro-food markets, increasing the level of social responsibility of food producers and food consumers, strategic priorities of environmental friendliness, conservation of natural and biological resources and minimization of climate change. Certain aspects of the quality and safety of agricultural production and food products were investigated in the context of the prohibited principles. The organizational principles of food quality and safety monitoring processes in the Ukrainian agro-food sector have been studied
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Придніпровська державна академія будівництва та архітектури uk_UA
dc.subject продовольче самозабезпечення uk_UA
dc.subject продути харчування uk_UA
dc.subject безпека uk_UA
dc.subject доступність uk_UA
dc.subject доходи uk_UA
dc.subject витрати uk_UA
dc.subject affordability uk_UA
dc.subject blow nutrition uk_UA
dc.subject expenses uk_UA
dc.subject food self-sufficiency uk_UA
dc.subject security uk_UA
dc.subject income uk_UA
dc.title Соціально-економічні передумови та принципи забезпечення продовольчої безпеки України uk_UA
dc.title.alternative Socio-economic requirements and principles of ensuring food security in Ukraine uk_UA
dc.type Article uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу