00 DSpace/Manakin Repository

Механізм збільшення обсягів експорту українських харчових напівфабрикатів та готової до споживання їжі в ЄС

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Демченко, Олександр Вікторович
dc.contributor.author Demchenko, Oleksandr
dc.date.accessioned 2024-09-16T11:56:16Z
dc.date.available 2024-09-16T11:56:16Z
dc.date.issued 2024-09
dc.identifier DOI: https://doi.org/10.30838/EP.192.43-49
dc.identifier https://economic-prostir.com.ua/article/192-mehanizm-zbilshennya-obsyagiv-eksportu-ukrayinskyh-harchovyh-napivfabrykativ-ta-gotovoyi-do-spozhyvannya-yizhi-v-yes/
dc.identifier.citation Демченко О. В. Механізм збільшення обсягів експорту українських харчових напівфабрикатів та готової до споживання їжі в ЄС / О. В. Демченко // Економічний простір. – 2024. - № 192. - С. 43-49 uk_UA
dc.identifier.uri http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13658
dc.description.abstract UK: Стаття присвячена процесу формування архітектоніки та реалізації механізму стимулювання експорту українських харчових напівфабрикатів та готової до споживання їжі в Європейському Союзі. Розкрито значення стимулювання експорту для позитивного впливу на сталий розвиток людського капіталу сільських територій України. Обґрунтовано, що збільшення експорту сприяє досягненню важливих соціально-економічних цілей, таких як покращення умов торгівлі, підвищення конкурентоспроможності продукції, зменшення навантаження на чорноморські транспортні коридори, розвиток спільних українсько-європейських інвестиційних проектів, розширення ринків збуту, покращення якості продовольчих товарів на внутрішньому ринку та підвищення рівня зайнятості. Запропоновано архітектоніку механізму стимулювання експорту в ЄС українських харчових напівфабрикатів та готової до споживання їжі. Пропонований механізм включає три основні складові: організаційна складова, а саме взаємодія державних установ та приватних суб'єктів, включаючи Міністерство економіки України, Міністерство закордонних справ України, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, асоціації підприємств харчової промисловості; економічні засоби для досягнення мети, такі як збільшення безмитних тарифних квот, створення європейських транспортних коридорів, впровадження системи НАССР, розширення переліку єврономерів для української продукції, сприяння отриманню європейських сертифікатів здоров’я та безмитний імпорт якісної сировини; а також правова складова щодо армонізації українського законодавства з європейським у сфері безпеки та якості агропродовольчої продукції. Обґрунтовано, що реалізація запропонованого механізму сприятиме збільшенню експорту українських харчових продуктів в ЄС, що позитивно вплине на економіку України та соціальний добробут населення. uk_UA
dc.description.abstract EN: The article is devoted to the process of forming the architecture and implementation of the mechanism for stimulating the export of Ukrainian food semi-finished products and ready-to-eat food to the European Union. The significance of export promotion for a positive impact on the sustainable development of human capital in rural areas of Ukraine is revealed. It is substantiated that the increase in exports contributes to the achievement of important socio-economic goals, such as improving trade conditions, increasing the competitiveness of products, reducing the load on the Black Sea transport corridors, developing joint Ukrainian-European investment projects, expanding sales markets, improving the quality of food products on the domestic market and increasing the level of employment. The architecture of the mechanism for stimulating the export of Ukrainian food semi-finished products and ready-to-eat food to the EU is proposed. The proposed mechanism includes three main components: the organizational component, namely the interaction of state institutions and private entities, including the Ministry of Economy of Ukraine, the Ministry of Foreign Affairs of Ukraine, the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine, the State Service of Ukraine for Food Safety and Consumer Protection, associations of food industry enterprises; economic means to achieve the goal, such as the increase of duty-free tariff quotas, the creation of European transport corridors, the introduction of the HACCP system, the expansion of the list of Euro numbers for Ukrainian products, assistance in obtaining European health certificates and duty-free import of quality raw materials; as well as the legal component regarding the harmonization of Ukrainian legislation with European legislation in the field of safety and quality of agro-food products. Based on the research it is substantiated that implementing the proposed mechanism will help increase the export of Ukrainian food products to the EU, which will positively affect the economy of Ukraine and the social welfare of the population of the country.
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Придніпровська державна академія будівництва та архітектури uk_UA
dc.subject готова продукція uk_UA
dc.subject людський капітал uk_UA
dc.subject напівфабрикати uk_UA
dc.subject євроінтеграція uk_UA
dc.subject експорт uk_UA
dc.subject human capital uk_UA
dc.subject semi-finished products uk_UA
dc.subject finished products uk_UA
dc.subject European integration uk_UA
dc.subject export uk_UA
dc.title Механізм збільшення обсягів експорту українських харчових напівфабрикатів та готової до споживання їжі в ЄС uk_UA
dc.title.alternative Mechanism for increase in the volume of export of Ukrainian semi-finished food and ready-to-eat food to the EU uk_UA
dc.type Article uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу