DSpace Repository

Contemporary concepts of development of tourist and restaurant clusters in mountainous areas

Show simple item record

dc.contributor.author Biletska, Natalia
dc.contributor.author Білецька, Наталія Вікторівна
dc.contributor.author Holovko, Olha
dc.contributor.author Головко, Ольга Михайлівна
dc.contributor.author Lemak, Vasyl
dc.contributor.author Лемак, Василь Васильович
dc.date.accessioned 2024-05-20T08:46:41Z
dc.date.available 2024-05-20T08:46:41Z
dc.date.issued 2024-04
dc.identifier http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/1530
dc.identifier DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/191-8
dc.identifier.citation Biletska N. Contemporary concepts of development of tourist and restaurant clusters in mountainous areas / N. Biletska, O. Holovko, B. Lemak // Економічний простір. – 2024. - № 191. - С. 40-45 uk_UA
dc.identifier.uri http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12979
dc.description.abstract EN: In the context of our research, we note that mountainous regions in the majority of countries worldwide, despite having unique characteristics and tourism potential, still lag economically. This is associated with various factors such as challenging conditions for agricultural production, limited opportunities for industrial development, difficulties in developing transportation infrastructure, and remoteness from consumption centers and markets. However, it has been proven that the development of tourism and restaurant clusters can be an effective way to eliminate the economic backwardness of mountainous areas. The article aims to analyze concepts for developing tourism and restaurant clusters in mountainous regions. The authors have demonstrated that the development of tourism and restaurant clusters is a conceptual approach to creating a joint product and fostering collaboration among tourism or restaurant enterprises, the community, and other stakeholders in a specific area. uk_UA
dc.description.abstract UK: У межах дослідження звертаємо увагу на той факт, що гірські території більшості країн світу, хоча і мають унікальні особливості та туристичний потенціал, залишаються малорозвинутими з економічного погляду. Це пов'язано з негативним впливом різних чинників, серед яких складні умови для сільськогосподарського виробництва, обмежені можливості для промислового розвитку, труднощі у розвитку транспортної інфраструктури та віддаленість від центрів споживання і ринків. Разом з тим встановлено, що розвиток туристичних та ресторанних кластерів може бути ефективним способом ліквідації економічної відсталості гірських територій. Отже, мета статті полягає у виділенні та аналізі різних концепцій розвитку туристичних та ресторанних кластерів у гірських регіонах. Результати дослідження виокремлюють основні особливості концептуального розвитку туристичних та ресторанних кластерів у гірських регіонах, вказуючи на їх можливі варіації. Дослідження підтверджує можливість розвитку кластерів на основі інтегрованого формату послуг, що включає партнерство між різними зацікавленими сторонами для створення комплексних туристичних та гостинних пропозицій. Це сприяє розширенню асортименту послуг та підвищенню конкурентоспроможності. Доведено, що розвиток кластерів на основі екологізації та унікалізації продукту є можливим внаслідок зростання попиту на його екологічно чисті, природоохоронні та культурно насичені складові. Це сприяє збереженню навколишнього середовища та формуванню унікальних культурних та природних цінностей. Дослідження підтверджує можливість розвитку кластерів на основі спільного використання культурних ресурсів, через створення гібридних туристично-ресторанних продуктів. Це сприяє досягненню максимального задоволення клієнтів та ефективному використанню місцевих ресурсів. Доведено, що можливим є розвиток кластерів на основі дифузії капіталу, що може забезпечити рівномірний розподіл економічного розвитку та покращення якості життя в гірських регіонах. Це відкриває нові можливості для розвитку підприємництва та підвищення доступності інфраструктури. Відзначено, що кожна з цих концепцій має унікальні переваги та вимоги, і їх взаємодія може сприяти створенню стійких та ефективних кластерних систем. Практичне значення дослідження полягає в формуванні можливостей для розширення розуміння та практичного застосування концепцій розвитку туристичних та ресторанних кластерів в гірських регіонах.
dc.language.iso en uk_UA
dc.publisher Придніпровська державна академія будівництва та архітектури uk_UA
dc.subject кластер uk_UA
dc.subject кулінарні тури uk_UA
dc.subject співпраця та координація дій uk_UA
dc.subject кулінарні фестивалі uk_UA
dc.subject гастрономічні тури uk_UA
dc.subject дифузія капіталу uk_UA
dc.subject cooperation and coordination of actions uk_UA
dc.subject culinary festivals uk_UA
dc.subject gastronomic tours uk_UA
dc.subject culinary tours uk_UA
dc.subject capital diffusion uk_UA
dc.title Contemporary concepts of development of tourist and restaurant clusters in mountainous areas uk_UA
dc.title.alternative Сучасні концепції розвитку туристичних та ресторанних кластерів гірських територій uk_UA
dc.type Article uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account