00 DSpace/Manakin Repository

Генно-модифікована і органічна продукція сільського господарства: аналіз світових тенденцій у виробництві, торгівлі та споживанні

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Михайленко, Ольга Геннадіївна
dc.contributor.author Mykhailenko, Olha
dc.date.accessioned 2024-01-30T09:12:40Z
dc.date.available 2024-01-30T09:12:40Z
dc.date.issued 2016-11
dc.identifier http://prostir.pdaba.dp.ua/archive/115/4.pdf
dc.identifier.citation Михайленко О. Г. Генно-модифікована і органічна продукція сільського господарства: аналіз світових тенденцій у виробництві, торгівлі та споживанні / О. Г. Михайленко // Економічний простір. - 2016. - № 115. - С. 18-31 uk_UA
dc.identifier.uri http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11907
dc.description.abstract UK: В статті піднімається питання, яке протягом останніх десятиліть є дискусійним для світового наукового співтовариства. Застосування генної інженерії у виробництві продуктів харчування має серед дослідників як своїх прихильників, так і супротивників. Висока урожайність ГМ культур і захищеність від різних видів втрат – вагомий аргумент на користь широкого розповсюдження такого методу, тому що нестача продовольства у світі стає гострою проблемою. Але міжнародний обмін сільськогосподарською продукцією, як проміжна стадія між виробництвом і споживанням, має свої вимоги. Так, країни з високою культурою споживання вважають пріоритетними продукти, вирощені органічними методами, і захищають свої ринки належним рівнем вимог до стандартизації і сертифікації сільськогосподарського імпорту. Автор у результаті дослідження наукових джерел та офіційних статистичних даних приходить до обґрунтованого висновку, що органічні методи господарювання в змозі забезпечити населення якісною сільськогосподарською продукцією, не завдаючи шкоди екосистемам, тоді як безпека споживання трансгенних продуктів досі не доведена, і довгострокове використання технологій із застосуванням генної інженерії може загрожувати людству та екології новими серйозними проблемами. Тому, основним принципом державної політики в сфері виробництва та споживання сільськогосподарських продуктів повинна бути пріоритетність збереження здоров’я людини й охорони навколишнього середовища, а не отримання економічних переваг. uk_UA
dc.description.abstract EN: The article raises an issue that has been debatable during recent decades in the global scientific community. The implementation of genetic engineering in food production has its supporters as well as opponents among scholars. High yield GM crops and protection from various types of losses is a significant background for the dissemination of this method, because the lack of food in the world becomes a serious problem. But the international exchange of agricultural products, as an intermediary between production and consumption, has its own requirements. Thus, countries with high culture of consumption consider organically grown products as a priority and protect their markets with appropriate level of requirements for standardization and certification of agricultural imports. As a consequence of the scientific sources and official statistics research the author has come to a reasonable conclusion that organic methods of management are able to provide the population with high-quality agricultural products without harming ecosystems, while safety consumption of transgenic foods has not been proven and long-term use of technology with the use of genetic engineering could threaten humanity and ecology with new serious problems. Therefore, the basic principle of state policy in the sphere of production and consumption of agricultural products should be the priority of preserving human health and environmental protection and not receiving economic benefits.
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури» uk_UA
dc.subject сільськогосподарська продукція uk_UA
dc.subject навколишне середовище uk_UA
dc.subject сільське господарство uk_UA
dc.subject органічна продукція uk_UA
dc.subject генномодифіковані культури uk_UA
dc.subject світовий ринок uk_UA
dc.subject agriculture uk_UA
dc.subject global market uk_UA
dc.subject organic products uk_UA
dc.subject environment uk_UA
dc.subject agricultural products uk_UA
dc.subject genetically modified crops uk_UA
dc.title Генно-модифікована і органічна продукція сільського господарства: аналіз світових тенденцій у виробництві, торгівлі та споживанні uk_UA
dc.title.alternative Genetically modified and organic agricultural products: analysis of world trends in production, trade and consumption uk_UA
dc.type Article uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу