Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8243
Назва: Організація договірних відносин під час збуту готової продукції м’ясопереробних підприємств
Інші назви: Организация договорных отношений во время сбыта готовой продукции мясоперерабатывающих предприятий
Organization of contractual relations in the sale of finished products of meat processing enterprises
Автори: Тарабан, Н. О.
Тарабан, Н. О.
Taraban, Nazar
Ключові слова: договір
договірні відносини
збут
реалізація
готова продукція
підприємства м’ясопереробної галузі
договор
договорные отношения
сбыт
реализация
готовая продукция
предприятия мясоперерабатывающей отрасли
contract
contractual relations
sales
finished products
meat processing enterprises
Дата публікації: лис-2021
Видавництво: ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури»
Бібліографічний опис: Тарабан Н. О. Організація договірних відносин під час збуту готової продукції м’ясопереробних підприємств / Н. О. Тарабан // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2021. – № 33. – С. 251-258.
Короткий огляд (реферат): UK: У статті систематизовано особливості формування договірних відносин підприємствам м’ясопереробної галузі під час здійснення збутової діяльності. Оскільки укладання договорів із покупцями є невід’ємним складником реалізації готової продукції, то для їх формування управлінському персоналу м’ясопереробних підприємств потрібна належна інформаційна база, що враховуватиме такі ключові чинники, як умови, час і періодичність збуту продукції, фінансове становище контрагента, для довготривалої співпраці. Розглянуто види договорів, які використовуються м’ясопереробними підприємствами у їхній господарській діяльності, пов’язаній із реалізацією готової м’ясопродукції: договори купівлі-продажу, договори-поставки, договори разового збуту (постачання), договори з періодичною реалізацією (постачанням), бартерні угоди, договір підряду. Визначено їхні особливості та умови укладання. Із метою підвищення ефективності договірного процесу м’ясопереробних підприємств та оптимізації його впливу на систему бухгалтерського обліку та оподаткування запропоновано систему організації договірного процесу, яка, на думку автора, забезпечить цим підприємствам стабільний розвиток збутової діяльності.
RU: В статье систематизированы особенности формирования договорных отношений предприятий мясоперерабатывающей отрасли при осуществлении сбытовой деятельности. Поскольку заключение договоров с покупателями является неотъемлемой составляющей реализации готовой продукции, то для их формирования управленческому персоналу мясоперерабатывающих предприятий нужна надлежащая информационная база, которая будет учитывать такие ключевые факторы, как условия, время и периодичность сбыта продукции, финансовое положение контрагента, для долговременного сотрудничества. Рассмотрены виды договоров, используемых мясоперерабатывающими предприятиями в их хозяйственной деятельности, связанной с реализацией готовой мясопродукции: договора покупки-продажи, договора-поставки, договора разового сбыта (поставки), договора с периодической реализацией (поставкой), бартерные сделки, договора подряда. Определены их особенности и условия заключения. С целью повышения эффективности договорного процесса мясоперерабатывающих предприятий и оптимизации его влияния на систему бухгалтерского учета и налогообложения предложена система организации договорного процесса, которая, по мнению автора, обеспечит этим предприятиям стабильное развитие сбытовой деятельности.
EN: The article systematizes the peculiarities of the formation of contractual relations by meat processing enterprises during sales activities. Since the conclusion of contracts with customers is an integral part of the sale of finished products, for their formation, the management of meat processing enterprises need an appropriate information base that will take into account such key factors as conditions, time and frequency of sales, financial position of the contractor for long-term cooperation. The types of contracts used by meat processing enterprises in their economic activities related to the sale of finished meat products are considered: purchase and sale agreements supply agreements, one-time sales (supply) agreements; contracts with periodic sales (supply); barter agreements; contract. Their features and conditions of laying are defined. In order to increase the efficiency of the contractual process of meat processing enterprises and optimize its impact on the accounting and taxation system, a system of organization of the contractual process is proposed, which, according to the author, will ensure these companies stable development of sales activities. The essence of this system is the formation of structural units, which will be responsible for concluding contracts, determining their types, deadlines, forms, approvals, etc. Such a system will provide each structural unit not only with knowledge of its role, but also with specific actions in the implementation of the contractual process from the moment of planning and formation of contractual relations to monitoring the implementation of contracts and their analysis. It is important that each unit knows its place in the system of contractual relations, is responsible for its actions (inaction), is connected with other units in accordance with their coordination relations. That is, the appropriate policy of the owners, which provides for the establishment of a contractual process of a particular entity to ensure the optimization of its impact on the accounting system and taxation of the entity. In turn, this will not only ensure the efficiency of the process of sale (sale) of finished meat products, but in general will help to improve the activities of enterprises.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8243
Інші ідентифікатори: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/33_2021/38.pdf
DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope.33-36
Розташовується у зібраннях:№ 6 (33)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Taraban.pdf309,86 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.