Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7986
Назва: Аналіз джерел формування прибутку підприємства
Інші назви: Analysis of sources of formation of the profit of the enterprise
Автори: Кононенко, Жанна Андріївна
Kononenko, Zhanna
Вранчан, Катерина Сергіївна
Vranchan, Kateryna
Ключові слова: прибуток
доходи
фінансова та виробнича діяльність
економічний механізм
рентабельність
підприємство
profit
income
financial and production activities
economic mechanism
profitability
enterprise
Дата публікації: жов-2021
Бібліографічний опис: Кононенко Ж. А. Аналіз джерел формування прибутку підприємства / Ж. А. Кононенко, К. С. Вранчан // Економічний простір. – 2021. – № 174. – С. 81-85
Короткий огляд (реферат): UK: У статті досліджено джерела формування прибутку підприємства. Прибуток являє собою загальну економічну категорію розвинутого товарного виробництва. Він є частиною вартості товару. В економічній літературі існують різні концепції прибутку. Прибуток є головною метою та мотивом підприємницької діяльності, матеріальним джерелом економічного та соціального розвитку, інвестиційної та інноваційної діяльності. На основі прибутку обчислюється один із найважливіших показників – показник рентабельності, який визначається як відношення прибутку до витрат, пов’язаних із його отриманням. Висвітлено вагомі чинники прибутковості, що мають вплив на формування прибутку. Визначено ключові показники аналітичного дослідження під час пошуку оптимальних варіантів підвищення прибутковості. Здійснено дослідження прибутку на прикладі ТОВ «Лубним’ясо».
EN: Profit is a general economic category of developed commodity production. It is part of the value of the goods. In the economic literature there are different concepts of profit, there is no consensus on its source. Profit is the main purpose and motive of entrepreneurial activity, a material source of economic and social development, investment and innovation. On the basis of profit, one of the most important indicators is calculated – the profitability indicator, which is defined as the ratio of profit to the costs associated with its receipt. A study of profits was carried out on the example of Lubnymyaso LLC. Proved that profit is the aim, effect, stimulus and factor of economic security of the enterprise. The possibility of obtaining more profit encourages managers to look for better ways to use resources. It was determined that the level and amount of profit formed under the influence of many factors that affect it negatively and positively. Analysis of profitability indicators is very important in determining the assessment of the financial condition of the enterprise. The purpose of the analysis is to establish and assess the financial condition of the enterprise, to carry out work aimed at its improvement on an ongoing basis. Analysis of the financial condition shows specific areas of such work. Analysis makes it possible to identify the most important aspects and the weakest positions in the financial condition of the enterprise. Analysis identifies ways to increase profits and profitability. This growth can be achieved by increasing the volume of products produced and sold, attracting investment for enterprise development and using innovations in the production process. Thus, we can conclude that the analysis of the profitability of the enterprise can be carried out in three stages: to analyze the profit of the enterprise as an absolute indicator of profitability; to analyze the degree of efficiency of the business entity, to investigate profitability indicators; on the basis of research to identify possible reserves and ways to increase the profitability of the enterprise.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7986
Інші ідентифікатори: http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/982
DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/174-14
Розташовується у зібраннях:№ 174

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kononenko.pdf373,52 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.