Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/6405
Назва: Игольчатый феррит
Інші назви: Голчастий ферит
Acicular ferrite
Автори: Большаков, Володимир Іванович
Большаков, Владимир Иванович
Bolshakov, Volodymyr
Ключові слова: морфология ферритной составляющей бейнита
игольчатый феррит
сверхуглеродистые стали
классификация Омори
промежуточное превращение
морфологія феритної складової бейніту
голчастий ферит
надвуглецеві сталі
класифікація Оморі
проміжне перетворення
morphology of the ferrite component bainite
acicular ferrite
sverhuglerodistye steel classification Omori
intermediate conversion
Дата публікації: вер-2015
Бібліографічний опис: Большаков В. И. Игольчатый феррит / В. И. Большаков // Вісник Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. – 2015. – № 9. – С. 10-15.
Короткий огляд (реферат): RU: Промежуточное превращение аустенита развивается в интервале температур между областями перлитного и мартенситного превращений [4]. При непрерывном охлаждении стали со скоростями ниже критической, но выше тех, которые необходимы для распада аустенита по диффузионному механизму, возможно образование смеси, состоящей из различных типов структур, идентификация которых не всегда оказывается однозначной. Это привело к возникновению различных систем классификации микроструктур низкоуглеродистых сталей после ускоренного охлаждения и отсутствию единой терминологии, касающейся продуктов распада аустенита [3; 5 – 11]. В современной терминологии все системы классификаций продуктов промежуточного превращения основаны на дифференциации по следующим признакам: морфологии ферритной составляющей бейнита (реечная или пластинчатая), присутствию выделений карбидов железа, их распределению и морфологии, а также наличию или отсутствию остаточного аустенита или мартенситно-аустенитной смеси. Идентификация продуктов промежуточного превращения не по морфологии ферритной составляющей, а по другим признакам при помощи световой микроскопии крайне сложна, а в некоторых случаях и невозможна из-за ограниченной разрешающей способности светового микроскопа, поэтому для этих целей необходимо применять метод просвечивающей электронной микроскопии тонких фольг. Электронномикроскопические исследования показывают, что в низкоуглеродистых сталях пластинчатая морфология промежуточных продуктов распада аустенита встречается крайне редко, что подтверждается данными зарубежных авторов [2; 7; 9; 10]
UK: Кафедра матеріалознавства та обробки матеріалів, Державний вищий навчальний заклад «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури», вул. Чернишевського 24 а, 49600, Дніпропетровськ, Україна, тел. +38 (0562) 745-23-72, e-mail: bolshakov@mail.pgasa.dp.ua, ORCID ID: 0000-0003-0790-6473 Анотація. Проміжне перетворення аустеніту розвивається в інтервалі температур між областями перлітного і мартенситного перетворень [4]. У випадку безперервного охолодження сталі зі швидкостями нижче критичної, але вище тих, які необхідні для розпаду аустеніту за дифузійним механізмом, можливе утворення суміші, що складається з різних типів структур, ідентифікація яких не завжди виявляється однозначною. Це спричинило виникнення різних систем класифікації мікроструктур низьковуглецевих сталей після прискореного охолодження і відсутність єдиної термінології, що стосується продуктів розпаду аустеніту [3; 5 – 11]. У сучасній термінології всі системи класифікацій продуктів проміжного перетворення засновані на диференціації за такими ознаками морфології феритної складової бейніту (рейкова або пластинчаста), присутності виділень карбідів заліза, їх розподілу та морфології, а також наявності або відсутності залишкового аустеніту або мартенситно-аустенітної суміші. Ідентифікація продуктів проміжного перетворення не за морфологією феритної складової, а за іншими ознаками за допомогою світлової мікроскопії, вкрай складна, а в деяких випадках і неможлива через обмежену роздільну здатність світлового мікроскопа, тому для цих цілей необхідно застосовувати метод просвічувальної електронної мікроскопії тонкої фольги. Електронномікроскопічні дослідження показують, що в низьковуглецевих сталях пластинчаста морфологія проміжних продуктів розпаду аустеніту зустрічається вкрай рідко, що підтверджується даними зарубіжних авторів [2; 7; 9; 10]
EN: Intermediate austenite transformation develops in the temperature between the regions pearlitic and martensitic transformation [4]. Under continuous cooling steel at speeds below the critical value, but higher than those necessary for the decomposition of austenite by the diffusion mechanism, the formation of a mixture of different types of structures whose identification is not always unambiguous. This resulted in a different classification systems of microstructures of low-carbon steel after accelerated cooling and the absence of a common terminology relating to the products of austenite decomposition [3; 5 – 11]. In modern terminology, all of the intermediate transformation product classifications based on the differentiation of the following features – the morphology of bainite ferrite component (rack or plate), the presence of iron carbide precipitates, their distribution and morphology, as well as the presence or absence of residual austenite or martensite-austenite mixture. Identification of the products of the intermediate conversion not morphology ferrite component, and other characteristics by light microscopy is extremely difficult, and in some instances impossible due to the limited resolution of the light microscope, so for these purposes should be to use the method of transmission electron microscopy of thin foils. Electron microscopy studies show that low-carbon steels lamellar morphology of intermediate products decomposition of austenite is extremely rare, which is confirmed by foreign authors [2; 7; 9; 10]
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/6405
Інші ідентифікатори: http://visnyk.pgasa.dp.ua/article/view/53723
Розташовується у зібраннях:№ 09

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Bolshakov.pdf441,89 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.