Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/6305
Назва: Аналіз зовнішнього середовища функціонування підприємств молокопереробної галузі України
Інші назви: The external environment analysis of milk processing enterprises functioning in Ukraine
Автори: Царук, Д. С.
Tsaruk, Diana
Ключові слова: молокопереробні підприємства
молокопереробна галузь
молочна продукція
моніторинг цін на молоко
виробництво молока
рентабельність виробництва
milk processing enterprises
milk processing industry
dairy products
monitoring of milk prices
milk production
profitability of production
Дата публікації: лип-2020
Бібліографічний опис: Царук Д. С. Аналіз зовнішнього середовища функціонування підприємств молокопереробної галузі України / Д. С. Царук // Економічний простір. – 2020. – № 156. – С. 98-103.
Короткий огляд (реферат): UK: Статтю присвячено аналізу сучасних тенденцій молокопереробної галузі України, її основних проблем та перспектив розвитку, дослідженню головних аспектів діяльності вітчизняних молокопереробних підприємств на ринку молочної продукції. Проведено порівняльний аналіз рівня споживання молочних продуктів в Україні, ЄС та деяких країнах світу. Визначено основні чинники, що впливають на зниження споживання та попиту на молочні продукти. Виявлено суттєву залежність ефективності діяльності молокопереробних підприємств від ринку молочної сировини. Охарактеризовано статистичні дані щодо структури та динаміки виробництва молочних продуктів в Україні протягом 2012-2019 рр. Встановлено, що здатність молокопереробних підприємств адаптуватися до змін зовнішнього середовища функціонування, є необхідною умовою для ефективної та рентабельної виробничої діяльності.
EN: The article is devoted to the modern tendencies analysis of Ukrainian dairy industry, its main problems and development prospects. The study of the main aspects of domestic dairy companies activities in the dairy market is conducted. A comparative analysis of the dairy products per capita consumption level in Ukraine, the EU and some other countries is performed. The declining dynamics of the dairy products average annual consumption by the population of Ukraine for the period during 2013-2019 is analyzed. The main factors influencing the decrease in consumption and effective demand for dairy products in Ukraine are identified. A significant dependence of milk processing enterprises efficiency on the market of raw milk, milk prices, its quality characteristics, the state of dairy farming was established. The regions that process the largest volume of milk have been identified. The statistical data on the structure and dynamics of dairy production in Ukraine during 2012-2019 are described. The activity of the largest domestic dairy producers, which are market leaders, is described. It is determined how the profitability of milk production and processing depends on market prices for dairy products. The dynamics of profitability of milk producers for the period during 2012-2019 is described. It is established that the ability of milk processing enterprises to adapt the changes in the external environment is a necessary condition for achievement the production activities efficiency and profitability. Monitoring of the raw milk market, regional location of the country's largest raw material bases, tracking consumer preferences in the dairy market allows the managers of enterprises to make effective decisions on production structure, cost control and production program within the established strategy. The magnitude of the impact of all factors that affect milk processing enterprises from the outside should be detected by financial monitoring entities and taken into account when determining competitive advantages in the dairy market in the context of the value-based management concepts.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/6305
Інші ідентифікатори: http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/issue/view/28
DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/156-17
Розташовується у зібраннях:№ 156

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Tsaruk.pdf479,97 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.