Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5798
Назва: Міжнародна конкурентоспроможність агропромислового сектору України в умовах сучасної економічної глобалізації
Інші назви: International competitiveness of the agro-industrial sector of Ukraine in terms of modern economic globalisation
Автори: Чала, Вероніка Сергіївна
Chala, Veronika
Барбуль, Єлизавета Сергіївна
Barbul, Yelyzaveta
Ключові слова: сільське господарство
агропромисловий комплекс (АПК)
міжнародна конкурентоспроможність
експорт с/г продукції
agriculture
agricultural exports
international competitiveness
agro-industrial complex (AIC)
Дата публікації: гру-2020
Видавництво: ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури»
Бібліографічний опис: Чала В. С. Міжнародна конкурентоспроможність агропромислового сектору України в умовах сучасної економічної глобалізації / В. С. Чала, Є. С. Барбуль // Економічний простір. – 2020. – № 163. – С. 62-66.‬‬‬‬‬
Короткий огляд (реферат): UK: Конкурентоспроможність агропромислового сектору варто розглядати як досить широке поняття, яке характеризує здатність конкурувати як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку і вимірюється ступенем присутності вітчизняної продукції на них. Агропромисловий комплекс України є одним із ключових складових елементів у процесі розв'язання тих чи інших соціально-економічних проблем. Вітчизняні сільгоспвиробники мають значний потенціал для розвитку, реалізація якого потребує усунення низки перешкод. Незважаючи на те що Україна є одним із лідерів експорту агропромислової продукції на міжнародний ринок, у подальшому розвиток вітчизняного агросектору може зіштовхнутися зі значними проблемами через низький рівень технологічності, недостатній приток інвестиційних ресурсів, відсутність висококваліфікованих спеціалістів у галузі тощо. У статті розглянуто тенденції та перспективи посилення міжнародної конкурентоспроможності агропромислового сектору України.
EN: The competitiveness of the agro-industrial sector should be considered as a fairly broad concept that characterizes the ability to compete in both domestic and foreign markets and is measured by the degree of presence of domestic products in them. The agro-industrial complex of Ukraine is one of the key components in the process of solving certain socio-economic problems. Domestic farmers have significant potential for development, the implementation of which requires addressing a number of obstacles. Despite the fact that Ukraine is one of the leaders in the export of agricultural products to the international market, in the future the development of the domestic agricultural sector may face significant problems due to low technology, insufficient inflow of investment resources, lack of highly qualified specialists in the industry. The article examines the prospects for the development of the domestic agro-industrial complex in the context of European integration. Ukrainian agricultural producers have a strong resource base for short-term capitalization and development of agricultural production, at the same time, agricultural enterprises are producers of raw materials, not finished products for consumption. Therefore, the efficiency of enterprises depends on the redistribution of income at all stages of value added. Reducing the cost of raw materials directly proportionally affects the profitability of production and efficiency of enterprises. The purpose of this article is to identify problems and prospects of agricultural entrepreneurship in Ukraine, and provide proposals for sustainable development of agriculture. The authors got acquainted with the mechanism of assessing the competitiveness of the enterprise and developing ways to increase competitive positions in the foreign market. The transformation of the agricultural sector of Ukraine is due to current trends, primarily in the world market. The integration of Ukrainian society into the European community encourages and forces domestic producers of the agricultural sector to produce products that are highly efficient and competitive, as the requirements for the quality characteristics of finished products increase.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5798
Інші ідентифікатори: http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/731
DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/163-11
Розташовується у зібраннях:№ 163

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Chala.pdf301,24 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.