Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/544
Назва: Аналіз міжнародної конкурентоспроможності української аграрної продукції
Інші назви: Analysis of ukrainian agricultural products’ international competitiveness
Автори: Вітько, Даніїл Олександрович
Vitko, Daniil
Ключові слова: міжнародна конкурентоспроможність
міжнародні ринки
виявлені порівняльні переваги
відносна експортна перевага
аграрна продукція
international competitiveness
international markets
revealed comparative advantage
relative export advantage
agricultural products
Дата публікації: кві-2017
Бібліографічний опис: Вітько Д. О. Аналіз міжнародної конкурентоспроможності української аграрної продукції / Д. О. Вітько // Економічний простір. - 2017. - № 120. - С. 15-23.
Короткий огляд (реферат): UK: В статті проаналізовано динаміку міжнародної конкурентоспроможності української аграрної продукції на міжнародному ринку та ринку країн ЄС-28. Для цього було використано індекс виявлених порівняльних переваг (RCA1) та відносної експортної переваги (RXA). Аналіз показав, що аграрна продукція українських виробників має вищий рівень конкурентних переваг на ринку ЄС у порівнянні з міжнародним ринком. Продукція рослинного походження, зокрема: зернові культури, жири та олії тваринного та рослинного походження, рослинні матеріали для виготовлення плетених виробів, насіння і плоди олійних рослин, має сильну конкурентоспроможність на міжнародному ринку та ЄС-28. Серед продуктів тваринного походження, лише молоко та молочні продукти, яйця птиці мають слабкий тип порівняльних переваг. У цілому, товарні групи аграрного сектору протягом аналізованого періоду мали відносно стабільну динаміку виявлених порівняльних переваг. Лише для молока та молочних продуктів, яєць птиці, натурального меду серед продуктів тваринного походження, та продукції борошномельно-круп’яної промисловості серед продукції рослинного походження міжнародна конкурентоспроможність зменшилася з істотної до слабкої
EN: The international competitiveness of Ukrainian agricultural products on the international market and EU-28 markets is analyzed in the article. The indexes of revealed comparative advantages (RCA1) and relative export advantages (RXA) were used to achieve the research aim. The Ukrainian agricultural products were found to have higher level of competitive advantages on the EU market, compared to international market. Best rates of RCA and RXA were found for plant products, including cereals, animal or vegetables fats and oils, oil seeds and oleaginous fruits, vegetable plaiting materials. Dairy produce, birds' eggs; natural honey are the only products of animal origin, having weak type of comparative advantage. In general, the agrarian product groups had relatively stable dynamics of revealed comparative advantages during the analyzed period. The international competitiveness has decreased from substantial to weak only for milk and milk products, eggs, poultry, honey (among animal products), and products of the milling industry (among plant products).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/544
Інші ідентифікатори: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecpros_2017_120_4
Розташовується у зібраннях:№ 120

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vitko.pdf266,75 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.