Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5426
Назва: Фасетна класифікація природного капіталу як основа його обліково-звітної інтерпретації
Інші назви: Fascet classification of natural capital as the basis of its accounting and reporting interpretation
Автори: Ковалевська, Надія Сергіївнач
Kovalevska, Nadiia
Лопін, Андрій Олександрович
Lopin, Andrii
Ключові слова: обліково-звітна система
вартість природних активів
природний капітал
ієрархічна класифікація
екологічні аспекти діяльності
підприємства харчової галузі
фасетна класифікація
natural capital
accounting and reporting systems
natural assets value
food technology enterprises
environmental aspects of activity
hierarchical classification
facet classification
Дата публікації: лис-2019
Бібліографічний опис: Ковалевська Н. С. Фасетна класифікація природного капіталу як основа його обліково-звітної інтерпретації / Н. С. Ковалевська, А. О. Лопін // Економічний простір. – 2019. – № 151. – С. 101-112.
Короткий огляд (реферат): UK: Метою статті визначено розробку фасетної класифікації природного капіталу як основи його обліково-звітної інтерпретації в контексті сталого розвитку інвайронментальної економіки в умовах функціонування суспільства знань. Доведено, що віднесення функцій природного капіталу до життєпідтримуючих обґрунтовує практичне значення класифікації об’єктів бухгалтерського обліку оскільки, вона залежно від цільової спрямованості використання даних для підтримки системи управління підприємством забезпечує їх групування та систематизацію в різноманітних обліково-аналітичних розрізах. В статті обґрунтовано взаємозалежність процесу розробки обліково-звітної системи для відображення нових і специфічних видів активів, зобов’язань, доходів та витрат сучасних підприємств харчової галузі від науково-обґрунтованої класифікації об’єктів обліку. Досліджено ієрархічний і фасетний підходи до класифікації будь-яких об’єктів, які відрізняються різною стратегією використання класифікаційних ознак та підпорядкованістю елементів, наведено аналіз переваг та недоліків обох методів. Доведено, що більш адекватним методом класифікації екологічних аспектів діяльності підприємств харчової галузі є фасетний метод. Розроблено фасетну класифікацію природного капіталу, в якій виділено наступні фасети: необоротні активи, оборотні активи, капітал, довгострокові зобов’язання, поточні зобов’язання, елементи природного капіталу для розкриття за UNCTAD Core Indicators, елементи природного капіталу для розкриття за Methodology for SDG indicator 12.6.1, елементи природного капіталу для формування звіту про управління. Доведено можливість застосування запропонованої фасетної класифікації підприємствами різних видів діяльності. Проілюстровано на прикладі екологічних активів підприємств харчової галузі врахування галузевої специфіки при моделюванні подальшої деталізації елементів природного капіталу в рамках кожного розділу конкретного фасета. Запропоновано розроблену класифікацію покласти в основу розробки робочого плану рахунків синтетичного обліку, диференційованих відповідно до набору звітних показників, а в подальшому на її основі розробляти моделі аналітичного обліку екологічних аспектів діяльності підприємства та відповідні документи первинного обліку.
EN: The purpose of the article is to develop natural capital facet classification as the basis of its accounting interpretation in the context of environmental economy sustainable development in the knowledge society functioning conditions. It is proved that relation of natural capital functions to lifesupporting substantiates practical importance of accounting objects classification provides their grouping and systematization in various accounting and analytical sections depending on the purpose of using data to support the enterprise management system. The article substantiates the interdependence of the accounting system development to reflect the new and specific types of assets, liabilities, income and expenses of modern food technology businesses from the point of the science-based accounting objects classification. The hierarchical and facet approaches to the classification of any objects, differentiated by the strategy of classification features use of and elements subordination, are investigated. Advantages and disadvantages of both classification methods are analyzed. It is proved that the facet method is more adequate for classification of the ecological aspects of the food technology enterprises activities. Within developed facet classification of the natural capital elements following facets has been selected: non-current assets, current assets, capital, long-term liabilities, current liabilities, elements of natural capital for disclosure by UNCTAD Core Indicators, elements of natural capital for disclosure by Methodology for SDG indicator 12.6.1, elements of natural capital for the Management report generation. The possibility of applying proposed facet classification by enterprises of different types of activities has been proved. It is illustrated on environmental assets of the food technology enterprises taking into account industry specificity when modeling further detailing of the natural capital elements within each section of a particular facet. It is suggested to use the developed classification into the basis of modeling of the synthetic accounting accounts system and reporting indicators, developing analytical accounting models of ecological aspects of the food technology enterprises economic activities and designing of corresponding documents for primary accounting.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5426
Інші ідентифікатори: http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/411
DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/151-9
JEL:M41, Q50
Розташовується у зібраннях:№ 151

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kovalevska.pdf905,85 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.