Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5319
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКоркуна, Орислава Іванівна-
dc.contributor.authorKorkuna, Oryslava-
dc.contributor.authorНикига, Оксана Василівна-
dc.contributor.authorNykyha, Oksana-
dc.contributor.authorПідвальна, Оксана Григорівна-
dc.contributor.authorPidvalna, Oksana-
dc.date.accessioned2021-02-05T07:53:23Z-
dc.date.available2021-02-05T07:53:23Z-
dc.date.issued2020-02-
dc.identifierhttp://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/521-
dc.identifierDOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/155-8-
dc.identifier.citationКоркуна О. І. Гастрономічний туризм як чинник соціально-економічного розвитку територіальних громад / О. І. Коркуна // Економічний простір. – 2020. – № 155. – С. 40-43.en_US
dc.identifier.urihttp://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5319-
dc.description.abstractUK: У статті проаналізовано роль гастрономічного туризму у соціально-економічному розвитку територій в умовах децентралізації в Україні. Гастрономічний туризм – це спеціалізований вид туризму, який спрямований на ознайомлен- ня туристів з гастрономічними особливостями та культурою певної території. Саме ознайомлення з гастрономічною культурою є основною метою відповідних турів. У сучасних умовах цей вид туризму стає вагомим фактором соціаль- но-економічного розвитку місцевих громад. Світова практика демонструє, що гастрономічний туризм може стати тією рушійною силою, яка підвищує якість життя населення в регіонах з різним економічним потенціалом. Головними перевагами гастрономічного туризму є його сутнісний зв’язок із задоволенням базових потреб людини, можливість розвитку незалежно від наявності на певній території атрактивних природних чи історико-культурних об’єктів.en_US
dc.description.abstractEN: The paper deals with the role of gastronomic tourism in the territories socio-economic development in the context of decentralization in Ukraine. Gastronomic tourism is a specialized type of tourism, which aims to acquaint tourists with the gastronomic features and culture of a particular area. Getting acquainted with the gastronomic culture is the main purpose of the respective tours. In addition to gastronomic tours, the main forms of gastronomic tourism are gastronomic festivals, events and other forms of tourism, in which gastronomic tourism is a companion (or part). The main areas of stimulating socioeconomic development of local communities by gastronomic tourism are the development of transport infrastructure, expanding the network of hotels and restaurants, stimulating entrepreneurial activity, tourism branding, socio-cultural and educational development of local communities, increasing employment, strengthening tourism competitiveness of territories. Due to the latest legislative changes, territorial communities with significant tourist resources have been able to manage their use more effectively, in particular through the organization of rural, ecological and gastronomic tourism, as well as through support for the establishment of specialized accommodation facilities. At the same time, the competitiveness of destinations requires their diversification, so only gastronomic tourism will not solve all the socio-economic problems of local communities and will not direct intensive tourist flows to them. A comprehensive program of territorial community’s socio-economic development is needed, taking into account their potential and regional conditions. Nowadays, this type of tourism is becoming an important factor in the local community’s socio-economic development. World practice shows that gastronomic tourism can be the driving force that improves the life quality in regions with different economic potential. The main advantages of gastronomic tourism are its essential connection with the satisfaction of basic human needs, as well as the possibility of development regardless of the attractive natural or historical (cultural) objects presence in a certain area.-
dc.language.isouken_US
dc.subjectгастрономічний туризмen_US
dc.subjectдестинаціяen_US
dc.subjectдецентралізаціяen_US
dc.subjectрозвитокen_US
dc.subjectтериторіальна громадаen_US
dc.subjectgastronomic tourismen_US
dc.subjectdecentralizationen_US
dc.subjectdevelopmenten_US
dc.subjectdestinationen_US
dc.subjectterritorial communityen_US
dc.titleГастрономічний туризм як чинник соціально-економічного розвитку територіальних громадen_US
dc.title.alternativeGastronomic tourism as a factor of socio-economic development of territorial communitiesen_US
dc.typeArticleen_US
Розташовується у зібраннях:№ 155

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Korkuna.pdf378,65 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.