Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5020
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЗакревська, Людмила Миколаївна-
dc.contributor.authorЗакревская, Людмила Николаевна-
dc.contributor.authorZakrevska, Lyudmila-
dc.date.accessioned2021-01-20T09:49:25Z-
dc.date.available2021-01-20T09:49:25Z-
dc.date.issued2020-02-
dc.identifierhttp://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/25_2020/32.pdf-
dc.identifierDOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope.25-30-
dc.identifier.citationЗакревська Л. М. Лізинг як альтернативне джерело оновлення матеріально-технічної бази підприємств харчової промисловості України / Л. М. Закревська // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2020. – № 25. – С. 209-215.en_US
dc.identifier.urihttp://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5020-
dc.description.abstractUK: Стаття присвячена проблемі обґрунтування доцільності використання лізингу як джерела оновлення матеріально-технічної бази підприємств харчової промисловості. Визначено переваги, які отримують учасники лізингової угоди та підприємство, зокрема. Проведено порівняльну характеристику банківського та лізингового кредиту. На основі вихідної інформації обґрунтовано доцільність застосування лізингу на ПАТ «Білоцерківський консервний завод». На основі проведених розрахунків визначено розмір лізингових платежів, що здійснюватиме підприємство в 2020-2024 рр. Оцінено теперішню вартість грошового потоку при фінансовому лізингу і використанні довгострокового банківського кредиту. Розраховано ціну зовнішніх джерел оновлення основних засобів ПАТ «Білоцерківський консервний завод». Доведено, що ціна банківського кредиту для підприємств харчової промисловості в 2,5-3 рази перевищує ціну фінансового лізингу. Визначено, що виробники мають змогу не лише оновити якісний склад активної частини основних засобів, але й отримати суттєву економію фінансових ресурсів.en_US
dc.description.abstractRU: Статья посвящена проблеме обоснования целесообразности использования лизинга как источника обновления материально-технической базы предприятий пищевой промышленности. Определены преимущества, которые получают участники лизинговой сделки и предприятие, в частности. Проведена сравнительная характеристика банковского и лизингового кредита. На основе исходной информации обоснована целесообразность применения лизинга на ОАО «Белоцерковский консервный завод». На основе проведенных расчетов определены размеры лизинговых платежей, которые будет осуществлять предприятие в 2020-2024 гг. Оценена нынешняя стоимость денежного потока при финансовом лизинге и использовании долгосрочного банковского кредита. Рассчитана цена внешних источников обновления основных средств ОАО «Белоцерковский консервный завод». Доказано, что цена банковского кредита для предприятий пищевой промышленности в 2,5-3 раза превышает цену финансового лизинга. Определено, что производители имеют возможность не только обновить качественный состав активной части основных средств, но и получить существенную экономию финансовых ресурсов.-
dc.description.abstractEN: The current unstable political and economic situation in the country has slowed down the process of leasing relations development. As an alternative, businesses have begun to look at other sources of updating production facilities. Deciding whether to buy new equipment on loan or obtain it on leasing terms is an important step in shaping the competitive advantage of food industry manufacturers. Leasing gives the opportunity to fully finance the acquisition of fixed assets. The leasing operation is of a financial (credit) nature. Leasing has some resemblance to a bank loan and is also provided for the purchase of fixed assets. In economically developed countries, leasing is the main source of updating the logistics base. The article is devoted to the problem of substantiation of expediency of using leasing for updating of material and technical base of food industry enterprises. The advantages of the participants of the leasing agreement are determined. A comparative characteristic of bank and leasing loan is made. The expediency of using leasing at PJSC “Belotserkovsky Canning Plant” is substantiated. An advantage of leasing for this company is the ability to maintain a close relationship between the manufacturer and the consumer of the equipment. All information about the defects of the used equipment goes to the manufacturer. The leasing distributor is at risk of moral aging of the equipment. Based on the calculations, the leasing payments of the enterprise for 2020-2024 were determined. The procedure for repayment of the bank loan and interest for using it was determined. The present value of cash flow in financial leasing and long-term bank credit has been estimated. The credit allocation scheme is simple and dictated by the needs of optimizing the production of canned goods. The price of external renewal of fixed assets of PJSC “Belotserkovsky Cannery Plant” was calculated. The price of a bank loan for food companies is 2.5-3 times higher than the price of financial leasing. Food industry producers have the opportunity to upgrade the quality of the active part of fixed assets and to obtain great savings in financial resources.-
dc.language.isouken_US
dc.subjectлізингen_US
dc.subjectлізингові платежіen_US
dc.subjectбанківський кредитen_US
dc.subjectоновленняen_US
dc.subjectвідтворенняen_US
dc.subjectфінансуванняen_US
dc.subjectінвестуванняen_US
dc.subjectлизингen_US
dc.subjectлизинговые платежиen_US
dc.subjectбанковский кредитen_US
dc.subjectобновлениеen_US
dc.subjectвоспроизводствоen_US
dc.subjectфинансированиеen_US
dc.subjectинвестированиеen_US
dc.subjectleasingen_US
dc.subjectleasing paymentsen_US
dc.subjectbank loanen_US
dc.subjectrenewalen_US
dc.subjectreproductionen_US
dc.subjectfinancingen_US
dc.subjectinvestingen_US
dc.titleЛізинг як альтернативне джерело оновлення матеріально-технічної бази підприємств харчової промисловості Україниen_US
dc.title.alternativeЛизинг как альтернативный источник обновления материально-технической базы предприятий пищевой промышленности Украиныen_US
dc.title.alternativeLeasing as an alternative source of updating the material and technical database of the food industry in Ukraineen_US
dc.typeArticleen_US
Розташовується у зібраннях:№ 2 (25)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Zakrevska.pdf245,45 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.