Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/4284
Назва: Основні учасники системи технічного регулювання, об’єктом якої є якість і безпечність аграрної та харчової продукції
Інші назви: Основные участники системы технического регулирования, объектом которой является качество и безопасность аграрной и пищевой продукции
The main participants of the system of technical regulation of the object of which is a qualiti of agricultural and food prodacts
Автори: Бидик, Алла Геннадіївна
Бидик, Алла Геннадьевна
Bydyk, Alla
Ключові слова: система технічного, санітарного, фітосанітарного регулювання
технічні бар’єри
стандарти
система безпеки й якості аграрної та харчової продукції
регулятивна практика
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
система технического, санитарного и фитосанитарного регулирования
технические барьеры
стандарты
система безопасности и качества аграрной и пищевой продукци
регулятивная практика
Министерство развития экономики, торговли и сельского хозяйства Украины
the system of technical, sanitary and phytosanitary regulation
technical barriers
standards
system of safety and quality of agricultural and food products
regulatory practice
Ministry of Economic Development, Trade and Agriculture of Ukraine
Дата публікації: лют-2020
Бібліографічний опис: Бидик А. Г. Основні учасники системи технічного регулювання, об’єктом якої є якість і безпечність аграрної та харчової продукції / А. Г. Бидик // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2020. – № 24. – С. 209-214.
Короткий огляд (реферат): UK: У статті приділено увагу необхідності та безальтернативності впровадження в Україні нової системи технічного, санітарного та фітосанітарного регулювання європейського зразка, одним з об’єктів якої є якість і безпечність аграрної та харчової продукції. Обґрунтовано, що однією з причин недостатнього обсягу експорту готових харчових продуктів є їх невідповідність вимогам безпечності та якості продукції, встановленим європейськими нормами. Зазначено, що масштабне впровадження сучасної системи технічного регулювання європейського зразка у вітчизняні умови господарювання та регулятивну практику дасть змогу наблизити продукцію українського виробництва до європейського та світових ринків. Визначено завдання масштабного впровадження системи безпеки й якості аграрної та харчової продукції, виділено об’єкти контролю та основних учасників такої системи. Надано пропозиції щодо необхідності об’єднання зусиль представників різних структурних підрозділів Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України в напрямі сприяння масштабному впровадженню системи безпеки й якості продукції у вітчизняну практику.
RU: В статье уделено внимание необходимости и безальтернативности внедрения в Украине новой системы технического, санитарного и фитосанитарного регулирования европейского образца, одним из объектов которой является качество и безопасность аграрной и продовольственной продукции. Обосновано, что одной из причин недостаточного объема экспорта готовых пищевых продуктов является их несоответствие требованиям безопасности и качества продукции, установленным европейскими нормами. Указано, что масштабное внедрение современной системы технического регулирования европейского образца в отечественные условия хозяйствования и регулятивную практику позволит приблизить продукцию украинского производства к европейскому и мировому рынкам. Определены задания масштабного внедрения системыбезопасности и качества аграрной и продовольственной продукции, выделены объекты контроля и основных участников такой системы. Даны предложения по необходимости объединения усилий представителей разных структурных подразделений Министерства развития экономики, торговли и сельского хозяйства Украины в направлении содействия масштабному внедрению системы безопасности и качества продукции в отечественную практику.
EN: In this article we paid the attention in the necessary and non-alternative of implementation in Ukraine new system of technical, sanitary and phytosanitary regulation like European examples, where one of the object is quality and safety of agricultural and food products. One of the most good reasons for unsufficient volume of export of finished food products is a discrepancy to requirements of safety and quality of products by European norms of system of technical regulation. Large-scale implementation of modern system of technical regulation by European examples in domestic agricultural and regulation practice can help to bring Ukrainian products closer to European and worldwide markets. We purposed is mentioned of function of active system of technical regulation in EU. The task is defined of large-scale implementation of safety and quality products system, the action of which will be as consistent as possible with European norms in the domestic regulation practice. One of the points of new system of technical regulation is the implementation in National conditions of agricultural system of State market control for the safety of products in the base of assessment of potential risk of products at the all stages of production throughout the food chain from the beginning of growing of raw materials to realization finished products. Highlighted the object of control and main member of system of technical regulation like as European examples in Ukraine by quality and safety of agricultural and food products. The recent changes that have taken place in the organization of new structures of State executive bodies in Ukraine and noticed in that the regulation questions shouldn`t leave the problem of necessary of large-scale practice realization of terms of reformation of the system of safety and quality of agricultural and food products in the out of focus. Suggestion has been provided in the necessary of joining forces of major institutional actors, in particular, representative of structural units of Ministry of Economy, successful coordination of which will lead to maximal positive effects for the all components in the realization of individual and National interests in the field of compilence and safety reglaments of new food law.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/4284
Інші ідентифікатори: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/24_2020/33.pdf
DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope.24-31
Розташовується у зібраннях:№ 1 (24)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Bydyk.pdf195,17 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.