Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/3681
Назва: Методи витратного підходу в оцінюванні економічної стійкості підприємства готельно-ресторанної сфери
Інші назви: Cost approach methodology in assessing economic stability of enterprise of hotel and restaurant sector
Автори: Юдіна, Олена Іванівна
Yudina, Olena
Ключові слова: витратний підхід
готельно-ресторанна сфера
сталий розвиток
методи оцінки
економічна стійкість
cost approach
sustainable development
evaluation methods
hotel and restaurant sector
economic stability
Дата публікації: лип-2019
Бібліографічний опис: Юдіна О. І. Методи витратного підходу в оцінюванні економічної стійкості підприємства готельно-ресторанної сфери / О. І. Юдіна // Економічний простір. – 2019. – № 147. – С. 174-185.
Короткий огляд (реферат): UK: Стаття присвячена удосконаленню використання методів витратного підходу під час оцінюванні економічної стійкості підприємства готельно-ресторанної сфери. У статті досліджено сутність та процедуру витратного підходу, що дозволяє розрахувати кількісне і якісне значення кожного елементу витрат й визначити його питому вагу в загальному обсязі ресурсомісткості. Визначено, що найбільш ефективним стратегічним інструментом для вирішень завдання забезпечення стійкості підприємства готельно-ресторанної сфери є векторна функція цілі, основна її мета полягає у виявленні об'єкту, який буде оптимальний для кожного певного критерію. Виходячи з завдання забезпечення стійкого економічного розвитку, векторна функція цілі включатиме критерії оцінки – показники ефективності та ресурсомісткості діяльності підприємства, що максимізуються або мінімізуються. Виділені критерії оцінюють різні стани аналізованого об'єкту, відносно якого ухвалюється рішення. Доведено, що використання при оцінки економічної стійкості в таксономії на основі витратного підходу дозволяє агрегувати різнорідні показники діяльності підприємства в один і виявляти вплив різних факторів на ефективність, а значить і стійкість його діяльності. Визначено, що у методі розрахунку за питомими витратними показниками між результативним і факторним параметрами використовується зв'язок у виді прямої пропорційної лінійної функції. Така апроксимація може витримуватися тільки у вузьких діапазонах зміни показника витратомісткості. Тому для кожного діапазону доцільно призначати свій питомий показник. Оцінка динамічної економічної стійкості підприємства прогнозується в певному періоді часу за допомогою визначення дисперсії залишків або показника середньоквадратичного відхилення (вибірковій дисперсії). Побудовано алгоритм програми дії, яка складається з аналізу, оцінки, прогнозування, оптимізації, і є інструментом управління стійкістю підприємства на основі моніторингу витрат та цільової функції. Реалізація цільової функції при заданих обмеженнях сприяє формуванню механізму стійкого розвитку підприємства в умовах невизначеності та динамічності зовнішнього середовища.
EN: The article is devoted to improving the employment of cost approach methodology in assessing economic stability of enterprise of hotel and restaurant sector. The essence and the procedure of cost approach which allows calculating qualitative and quantitative value of every cost element and define its relative share in the total resource intensity have been investigated in the paper. It is determined that the most efficient strategic instrument for solving the issues of ensuring economic stability of the enterprise in hotel and restaurant sector is the vector-valued objective function. Its primary goal is to determine the object optimal for each specific criterion. Proceeding from the objective of ensuring sustainable economic growth, vector-valued objective function will include the assessment criteria – performance indicators and resource intensity indicators of operational activity of enterprise that maximize or minimize. The identified criteria assess various states of the analyzed object, with regard to which the decisions are approved. It has been substantiated that the use of economic stability assessment in the taxonomy on the basis of cost approach allows aggregating diversified indicators of the enterprise into a single indicator and identify the impact of various factors upon efficiency and, consequently, stability of the enterprise activity. It is determined that within the scope of the method of calculation by unit costs indicators between result- related and factor-related parameters the connection is employed in the form of proportional linear function. Such approximation cab be maintained only within narrow range of variation of resource intensity indicator. Therefore, for each range it is expedient to allocate its specific ‘per unit’ indicator. Assessment of dynamic economic sustainability of the enterprise is forecasted within a particular time period by means of determining residual variance or root-mean-square deviation indicator (sample variance). An algorithm is established with regard to the agenda for action that encompasses analysis, assessment, forecasting, optimization and serves as an instrument of managing the stability of the enterprise based upon cost monitoring and objective function. Realization of the object function with set restrictions contributes to forming the mechanism of sustainable development of the enterprise in the conditions of uncertainty and dynamic nature of external environment.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/3681
Інші ідентифікатори: http://economicspace.pgasa.dp.ua/article/view/196703
DOI 10.30838/ P.ES.2224.040719.174.557
JEL: L83, M42
Розташовується у зібраннях:№ 147

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Judina.pdf431,89 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.