Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/15841
Назва: | Система управління діяльністю господарських організацій з виробництва молочних продуктів: суб’єктний та об’єктний аспект |
Інші назви: | Management system of dairy production enterprises: subjective and objective aspects |
Автори: | Денисюк, Олена Григорівна Denysiuk, Olena Цаль-Цалко, Юзеф Сигізмундович Tsal-Tsalko, Yuzef |
Ключові слова: | система управління самодостатній розвиток суб'єкти управління господарські організації тактичне управління стратегічне управління об'єкти управління оперативне управління резильєнтність strategic management self-sufficient development operational management management system management subjects tactical management economic organizations management objects resilience |
Дата публікації: | чер-2025 |
Видавництво: | ННІ "Придніпровська державна академія будівництва та архітектури" Український державний університет науки і технологій |
Бібліографічний опис: | Денисюк О. Г. Система управління діяльністю господарських організацій з виробництва молочних продуктів: суб’єктний та об’єктний аспект / О. Г. Денисюк, Ю. С. Цаль-Цалко // Економічний простір. – 2025. – № 201. – С. 43-51 |
Короткий огляд (реферат): | UK: У статті проаналізовано сучасні підходи до функціонування системи управління господарськими організаціями з виробництва молочних продуктів в контексті суб'єктного та об'єктного аспектів в умовах резильєнтності економічного середовища. Встановлено, що в Україні спостерігається тенденція до постійного коливання і та зменшення кількості господарських організацій у сфері виробництва молочних продуктів, а також скорочення кількості зайнятих працівників. Проведений аналіз показав домінування малих суб'єктів господарювання із мікропідприємствами у структурі галузі, що становить 71,6% від загального обсягу, при одночасній частці підприємств великого бізнесу лише 3,0%. Найбільшу зайнятість в галузі забезпечують господарські організації, де працює від 250 і більше осіб, в яких зайнято 70,9% працівників. Дослідження виявило проблеми з низькою продуктивністю праці, недостатнім рівнем створеної доданої вартості і нестабільним показниками рентабельності господарювання. Розкрито структурно-функціональний, виконавчий та координаційний зміст системи управління, яка складається із органів управління, органів управлінської діяльності та об'єктів управління. Обґрунтовано доцільність формування системи суб'єктів і об'єктів управління на стратегічному, тактичному і оперативному рівнях з метою забезпечення самодостатнього розвитку бізнесу. Доведено важливість включення сільськогосподарських виробників молока та членів трудового колективу до участі в управлінні господарською організацією, використання координаційних інструментів замість прямого підпорядкування, формування відповідних стратегічних центрів відповідальності на рівні структурних підрозділів. Визначено перспективи наукових досліджень щодо розробки механізму адаптації суб'єктів і об'єктів управління до динамічного зовнішнього середовища господарських організацій. EN: The article analyzes modern approaches to the functioning of management systems in dairy production enterprises in the context of subjective and objective aspects under conditions of economic environment resilience. It has been proven that the management activity process consists of the effective organization of interaction between people who are engaged in collective work to carry out business operations under the conditions of external and internal environment of business entities. At the same time, external and internal organizational structures participate in the management of any business system. It has been established that Ukraine demonstrates a tendency toward constant fluctuation and reduction in the number of economic organizations in the dairy production sector, as well as a decrease in the number of employed workers. The conducted analysis revealed the dominance of small business entities with micro-enterprises in the industry structure, accounting for 71.6% of the total volume, while large business enterprises constitute only 3.0%. The highest employment in the industry is provided by economic organizations with 250 or more employees, which employ 70.9% of workers. The research identified problems with low labor productivity, insufficient levels of value added creation, and unstable profitability indicators. The structural-functional, executive, and coordination content of the management system has been revealed, consisting of management bodies, management activity bodies, and management objects. The feasibility of forming a system of management subjects and objects at strategic, tactical, and operational levels has been substantiated to ensure self-sufficient business development. The importance of including agricultural milk producers and members of the labor collective in the management of economic organizations has been proven, along with using coordination tools instead of direct subordination and forming appropriate strategic responsibility centers at the structural unit level. Prospects for scientific research regarding the development of adaptation mechanisms for management subjects and objects to the dynamic external environment of economic organizations have been identified. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/15841 |
Інші ідентифікатори: | https://economic-prostir.com.ua/article/202-systema-upravlinnya-diyalnistyu-gospodarskyh-organizaczij-z-vyrobnycztva-molochnyh-produktiv-subyektnyj-ta-obyektnyj-aspekt/ DOI: https://doi.org/10.30838/EP.202.43-51 |
Розташовується у зібраннях: | № 202 |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Denysiuk.pdf | 330,67 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.