Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/15839
Назва: Методичні аспекти формування ланцюгів доданої вартості у сфері тваринництва та його переробки
Інші назви: Methodological aspects of forming value added chains in the sphere of livestock and its processing
Автори: Глушков, Олег Анатолійович
Glushkov, Oleg
Ключові слова: додана вартість
аграрний сектор
конкурентоспроможність тваринництва і переробки
глобальні ланцюги доданої вартості
ланцюг доданої вартості
ефективність
added value
livestock and processing competitiveness
value-added chain
global value chains
efficiency
agricultural sector
Дата публікації: чер-2025
Видавництво: ННІ "Придніпровська державна академія будівництва та архітектури"
Український державний університет науки і технологій
Бібліографічний опис: Глушков О. А Методичні аспекти формування ланцюгів доданої вартості у сфері тваринництва та його переробки / О. А. Глушков // Економічний простір. – 2025. – № 201. – С. 31-36
Короткий огляд (реферат): UK: За сучасних умов все більшого значення набуває створення доданої вартості як ключового індикатора ефективності та конкурентоспроможності. Збільшення рівня доданої вартості, сформованої в процесі створення, переробки, маркетингу та реалізації продукції чи послуги, сприяє ефективності діяльності економічного суб’єкта. Галузь тваринництва, як один із ключових секторів агропромислового комплексу, виконує критичну роль у забезпеченні продовольчої безпеки держави, формуванні внутрішнього споживчого ринку та розвитку експортного потенціалу. Оптимізація ланцюгів створення доданої вартості, зокрема у сфері тваринництва та його переробки дозволяє не лише підвищити рентабельність виробництва, а й посилити конкурентоспроможність національної продукції. Актуальність дослідження та наявність невирішених раніше частин загальної проблеми обумовлюють мету дослідження яка полягає в удосконаленні теоретичних і методичних підходів до сутності та формування і розвитку ланцюгів доданої вартості у сфері тваринництва та його переробки в сучасних умовах господарювання. В статті досліджено поняття додана вартість та визначено сутнісне наповнення ланцюга доданої вартості, проведено систематизацію наукових підходів до його формування. Обґрунтовано методологічний підхід до дослідження ланцюгів доданої вартості у тваринництві та продуктах його переробки, що передбачає визначення основних етапів формування вартості, а також переліку ключових показників, які дають змогу оцінити ефективність кожної ланки в ланцюгу створення вартості - від виробництва сировини до кінцевого споживача та післяпродажного обслуговування. Визначено, що формування ланцюга доданої вартості у сфері тваринництва та переробки передбачає системний підхід до організації господарської діяльності, спрямованої на поетапне підвищення цінності продукції на кожному етапі її трансформації - від первинної сировини до готового товару кінцевого споживання. Загалом, дослідження показало, що формування ефективних ланцюгів доданої вартості у тваринництві виступає важливою умовою розвитку аграрного сектору. Ланцюг доданої вартості у тваринництві є динамічною системою, яка потребує інтеграції сучасних технологій, маркетингових підходів і чіткої логістичної організації, його ефективність безпосередньо впливає на конкурентоспроможність аграрного сектору України на внутрішньому та зовнішньому ринках.
EN: Under current conditions, the creation of added value is gaining increasing importance as a key indicator of efficiency and competitiveness. Enhancing the level of added value generated throughout the production, processing, marketing, and distribution of goods or services contributes to the performance of an economic entity. The livestock industry, as one of the key sectors of the agro-industrial complex, plays a critical role in ensuring national food security, shaping the domestic consumer market, and developing export potential. Optimizing value-added chains, particularly in livestock production and processing, not only improves production profitability but also strengthens the competitiveness of national products. The relevance of the study and the existence of previously unresolved components of the overall problem determine the research objective, which is to improve theoretical and methodological approaches to the essence, formation, and development of value-added chains in livestock and its processing under modern economic conditions. The article explores the concept of added value and defines the essence of the value-added chain, providing a systematization of scientific approaches to its formation. A methodological approach to studying value-added chains in livestock and its processed products is substantiated, which involves identifying the main stages of value formation as well as a set of key indicators that make it possible to assess the efficiency of each link in the value chain - from raw material production to the final consumer and post-sale services. It is determined that forming a value-added chain in livestock and processing requires a systemic approach to organizing economic activity, aimed at the step-by-step enhancement of product value at each stage of transformation - from raw materials to the final consumer good. Overall, the research demonstrates that developing effective value-added chains in the livestock sector is a crucial prerequisite for advancing the agricultural sector. The value-added chain in livestock is a dynamic system requiring the integration of modern technologies, marketing approaches, and precise logistical organization. Its effectiveness directly influences the competitiveness of Ukraine’s agricultural sector in both domestic and international markets.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/15839
Інші ідентифікатори: https://economic-prostir.com.ua/article/202-metodychni-aspekty-formuvannya-lanczyugiv-dodanoyi-vartosti-u-sferi-tvarynnycztva-ta-jogo-pererobky/
DOI: https://doi.org/10.30838/EP.202.31-36
Розташовується у зібраннях:№ 202

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Glushkov.pdf271,87 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.