Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11851
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКапінус, Лариса Василівна-
dc.contributor.authorKapinus, Larysa-
dc.date.accessioned2024-01-24T10:18:48Z-
dc.date.available2024-01-24T10:18:48Z-
dc.date.issued2023-12-
dc.identifierhttp://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/1358-
dc.identifierDOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/188-18-
dc.identifier.citationКапінус Л. В. Оцінювання споживчих ризиків та шляхи їхньої нейтралізації при купівлі харчових продуктів на онлайн-ринку / Л. В. Капінус // Економічний простір. – 2023. – № 188. – С. 109-112uk_UA
dc.identifier.urihttp://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11851-
dc.description.abstractUK: У статті розглядаються ризики, з якими стикаються споживачі, купуючи продукти харчування в Інтернеті, і досліджуються можливості нейтралізації цих ризиків. Розвиток електронної комерції, пов’язаний з Інтернет-технологіями, та цифрова трансформація суспільства призвели до зростання онлайн-комерції. Навіть після наслідків військових подій 2022 року ринок електронної комерції в Україні має позитивні прогнози щодо відновлення до 2025 року. Тому сприйняття споживачами ризиків в онлайн-покупках залишається важливим аспектом, який впливає на їх поведінку. Для вивчення цього аспекту було опитано 715 українських інтернет-користувачів, з яких 483 (63,1%) купували продукти харчування онлайн. Анкета містила 17 запитань, спрямованих на оцінку 7 типів споживчого ризику в онлайн-магазинах, таких як функціональний, фізичний, часовий, психологічний, сервісний, фінансовий та соціальний ризики. Функціональний ризик виявився найважливішим для онлайн-покупців продуктів харчування. 97,5% респондентів високо оцінили важливість ситуацій, коли товар не відповідає заявленій якості або можливість отримати товар-замінник. Також важливим для споживачів є ризик придбання небезпечних товарів або товарів зі зміненим хімічним складом, що відповідає фізичному ризику. Третім за значенням є часовий ризик, пов’язаний із витратами часу на пошук, розміщення замовлення та очікування доставки. Згідно з дослідженням, 80,1% респондентів відзначили важливість психологічного ризику, пов’язаного з внутрішнім незадоволенням споживачів, а 73,9% респондентів вважають важливим ризик обслуговування, пов’язаний з процесом онлайн-покупок. Споживачі оцінюють рівень фінансового ризику вище середнього. Однак більшу небезпеку для споживачів спричиняє не можливість отримання товару за вищою ціною, а можливість збитків через шахрайські фінансові технології. Найменш важливим ризиком для респондентів є соціальний ризик, який пов’язаний з можливістю того, що придбані товари не відповідають соціальній групі або статусу покупця. Лише 31,7% респондентів бачать важливість цього ризику. Для кожного виду споживчого ризику розроблені маркетингові інструменти для його нейтралізації. Використання таких інструментів робить пропозиції онлайн-покупок більш привабливими для онлайн-покупців.uk_UA
dc.description.abstractEN: The article examines the risks that consumers face when buying food online and explores the possibilities of neutralizing these risks. The development of e-commerce associated with Internet technologies and the digital transformation of society has led to the growth of online commerce. Even after the impact of the military events of 2022, the e-commerce market in Ukraine has positive forecasts for recovery by 2025. Therefore, consumer perception of risks in online shopping remains an important aspect that affects their behavior. To study this aspect, 715 Ukrainian Internet users were surveyed, of whom 483 (63.1%) made online food purchases. The questionnaire contained 17 questions aimed at assessing 7 types of consumer risk in online shop-ping, such as functional, physical, time, psychological, service, financial and social risks. Functional risk turned out to be the most important for online food shoppers. 97.5% of respondents highly appreciated the importance of situations where the prod-uct does not meet the declared quality or the possibility of obtaining a substitute product. Also important for consumers is the risk of purchasing dangerous goods or goods with altered chemical composition that corresponds to a physical risk. The third most important is the time risk associated with spending time searching, placing an order, and waiting for delivery. According to the study, 80.1% of respondents noted the importance of psychological risk associated with internal consumer dissatisfaction and 73.9% of respondents consider service risk associated with the online shopping process to be important. Consumers rate the level of financial risk above average. However, the greater danger for consumers is not caused by the possibility of receiv-ing goods at a higher price, but by the possibility of losses due to fraudulent financial technologies.The least important risk for respondents is social risk, which is associated with the possibility that the products purchased do not match the social group or status of the buyer. Only 31.7% of respondents see the importance of this risk. For each type of consumer risk, marketing tools have been developed to neutralize it. The use of such tools makes online shopping offers more attractive to online shoppers.-
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherПридніпровська державна академія будівництва та архітектуриuk_UA
dc.subjectспоживча поведінкаuk_UA
dc.subjectпродукти харчуванняuk_UA
dc.subjectонлайн-покупкаuk_UA
dc.subjectонлайн-ринокuk_UA
dc.subjectризикuk_UA
dc.subjectfoodproductsuk_UA
dc.subjectonlinepurchaseuk_UA
dc.subjectonlinemarketuk_UA
dc.subjectconsumerbehavioruk_UA
dc.subjectriskuk_UA
dc.titleОцінювання споживчих ризиків та шляхи їхньої нейтралізації при купівлі харчових продуктів на онлайн-ринкуuk_UA
dc.title.alternativeAssessing consumer risks and ways to neutralise them when buying food products on the online marketuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:№ 188

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kapinus.pdf334,15 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.