Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10530
Назва: Аналіз ринку органічної продукції в Україні
Інші назви: Analysis of the market of organic products in Ukraine
Автори: Городняк, Ірина Василівна
Horodniak, Iryna
Петровський, Святослав Володимирович
Petrovskyi, Sviatoslav
Ключові слова: органічна продукція
органічні оператори
ринок
ринок органічної продукції
organic products
organic operators
market
market of organic products
Дата публікації: кві-2023
Видавництво: Придніпровська державна академія будівництва та архітектури
Бібліографічний опис: Городняк І. В. Аналіз ринку органічної продукції в Україні / І. В. Городняк, С. В. Петровський // Економічний простір. – 2023. – № 184. – С. 31-35
Короткий огляд (реферат): UK: У статті розглянуто сутність понять «органічна продукція», «органічне виробництво», «ринок органічної про-дукції». Вивчено ситуацію на ринку органічної продукції України і Львівської області, зокрема. Проаналізовано стан і динаміку органічного виробництва в Україні, а саме: площі органічних сільськогосподарських угідь, операторів ринку органічної продукції, обсяги реалізації готової органічної продукції на внутрішньому ринку. З’ясовано, що в струк-турі української органічної продукції переважає сировина для виробництва кінцевого продукту (зерно, бобові, олійні культури), активно розвивається органічне рослинництво – вирощування овочів, фруктів, ягід і їхня переробка (є вже українські сертифіковані крупи, повидло, соки, сиропи, сухофрукти, чаї, м'ясні та молочні продукти тощо). Окреслено динаміку кількості органічних операторів в Україні. Проаналізовано обсяги реалізації готової органічної продукції на внутрішньому ринку України в 2021 р.
EN: The article examines the essence of the concepts of "organic products", "organic production", and "organic products mar-ket". In particular, the market of organic products in Ukraine and the Lviv region was analyzed. The state and dynamics of organic production in Ukraine are outlined: areas of organic agricultural land, operators of the organic products market, and volumes of finished organic products on the domestic market. The central geographical position, a large area of agricultural land, fertile soils, favorable climatic conditions and forest resources, low prices for land rent, growing demand of the popula-tion for organic food products, etc. contributed to the fact that Ukraine and Lviv region, in particular, is considered one of the essential suppliers of organic products. It was found that the structure of Ukrainian organic products is dominated by raw materials for the production of the final product (grains, legumes, oil crops), organic crop production is actively developing – the cultivation of vegetables, fruits, berries, and their processing (there are already Ukrainian certified cereals, jams, juices, syrups, dried fruits, teas, meat, and dairy products, etc.). The dynamics of the total area of organic agricultural land in Ukraine were analyzed. Over the past 20 years, the total area of agricultural land occupied under organic production and the transition period has increased by 257,850 hectares or by 61 %. The dynamics of the number of organic operators in Ukraine are outlined. The volume of sales of finished organic products in the domestic market of Ukraine in 2021 was analyzed. Organic production is one of the priorities of the Lviv regional strategy. There are 28 operators of the organic products market in Lviv region, 6 of them are in the field of crop production, 8 are in the field of berry growing / horticulture, 12 harvest organic objects of the plant world (collection of wild plants) and process them, and 2 produce plant protection products (fertilizers). "Organic" departments have been opened in the following supermarket chains: "Silpo", "Ashan", "Metro", "Arsen", "Blyzenko", "Dva Kroky Vid Khaty". An-nually on the main avenue of Ivan Franko Park the "Fair of Organic and Natural Products" is held in Lviv.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10530
Інші ідентифікатори: http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/1228
DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/184-5
Розташовується у зібраннях:№ 184

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Horodniak.pdf933,15 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.