Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10529
Назва: Дослідження стану глобальної продовольчої безпеки
Інші назви: Study of the state of global food security
Автори: Марина, Анна Сергіївна
Maryna, Anna
Янковська, Яна Романівна
Yankovska, Yana
Ключові слова: продовольча проблема
продовольча криза
продовольство
продукти харчування
забезпечення продовольчої безпеки
голод
food
foodstuffs
food problem
food crisis
ensuring food security
hunger
Дата публікації: кві-2023
Видавництво: Придніпровська державна академія будівництва та архітектури
Бібліографічний опис: Марина А. С. Дослідження стану глобальної продовольчої безпеки / А. С. Марина, Я. Р. Янковська // Економічний простір. – 2023. – № 184. – С. 26-30
Короткий огляд (реферат): UK: Дослідження глобальної продовольчої безпеки є важливим елементом характеристики сучасних тенденцій розвитку економіки світу та формування потенційних світогосподарських зв’язків. Розуміння ключових причин, які є передумовами виникнення та загострення продовольчих криз сприятиме використанню найбільш дієвих інструментів та механізмів забезпечення продовольчої безпеки на глобальному рівні. Оцінка стану продовольчої безпеки може проводитись з вико-ристанням глобального індексу продовольчої безпеки на основі якого проводиться рейтингування країн та виявлення найбільш негайних до розв’язання складових продовольчої безпеки. На стан продовольчої безпеки на глобальному рівні впливають кризові явища різного походження: економічні, екологічні, економічні, політичні тощо, підвищуючи ймовір-ність голоду в деяких регіонах світу. Україна залучена в світову структуру постачань продовольчих товарів, тому по-вномасштабне вторгнення росії значно посилило небезпек погіршення стану продовольчої безпеки на глобальному рівні.
EN:The article is devoted to the study of the state of the global food problem. Today, one of the most important and urgent global problems of humanity is food security, as the population of the world is growing rapidly, there is a threat that the exist-ing natural resources are not enough to produce the amount of food that is necessary for the consumption of the population. Uneven development and irrational use of resources aggravate the food problem. In these conditions, it is urgent to strengthen the cooperation of countries to solve the global food problem. The threat of global food security makes the issue of increasing agricultural productivity more urgent than ever in countries that are currently the largest producers of agricultural products, including Ukraine. Despite the considerable amount of theoretical and analytical information on food security programs, insuf-ficient attention has been paid to the causes and preconditions of the problem of hunger. In particular, the article presents the key concepts of global food security and examines the causes that aggravate the food crisis. The absence and lack of food security of the population is analyzed, changes in the prevalence of malnutrition that have occurred in recent years are considered, and the general scale of food security in the world is shown. The ranking of countries using the global food security index is also determined. As a result of the analysis of the reasons for the development of the global food problem, it was established that the food problem has reached global proportions today. There is an imbalance in food between countries of different levels of development. In countries with a low level of development and those that are developing, a situation of high depletion of food is observed. Many factors influenced this. Economic, environmental and climate crises have significantly increased the risk of worsening food security in the world and the likelihood of famine in certain regions. Russia's war against Ukraine, which is destroying its supply chain infrastructure and exacerbating food security problems, has contributed to increased attention to the issues under study. The research is aimed at determining the assessment of food security in the world and in Ukraine.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10529
Інші ідентифікатори: http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/1227
DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/184-4
Розташовується у зібраннях:№ 184

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Maryna.pdf371,21 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.