Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/3311
Назва: Вплив температурно-деформаційної обробки у міжкритичному інтервалі температур на структуру та властивості товстих листів з низьковуглецевих будівельних сталей
Інші назви: Влияние температурно-деформационной обработки в межкритическом интервале температур на структуру и свойства толстых листов из низкоуглеродистых строительных сталей
The effect of temperature-deformation processing in the intercritical temperature range on the structure and properties of thick sheets of low-carbon building steels
Автори: Лаухін, Дмитро Вячеславович
Лаухин, Дмитрий Вячеславович
Laukhin, Dmytryi
Сухомлин, Георгій Дмитрович
Сухомлин, Георгий Дмитриевич
Sukhomlin, Heorhyi
Бекетов, Олександр Вадимович
Бекетов, Александр Вадимович
Beketov, Aleksandr
Іванцов, Сергій Вікторович
Иванцов, Сергей Викторович
Ivantsov, Serhii
Щудро, Анатолій Євгенович
Щудро, Анатолий Евгеньевич
Shchudro, Anatolii
Лаухін, Владислав Дмитрович
Лаухин, Владислав Дмитриевич
Laukhin, Vladyslav
Ключові слова: термомеханічна обробка
структура
зерно фериту
твердість
термомеханическая обработка
зерно феррита
твердость
thermomechanical processing
grain ferrite
hardness
structure
Дата публікації: бер-2017
Бібліографічний опис: Вплив температурно-деформаційної обробки у міжкритичному інтервалі температур на структуру та властивості товстих листів з низьковуглецевих будівельних сталей / Д. В. Лаухін, Г. Д. Сухомлин, О. В. Бекетов та ін. // Строительство, материаловедение, машиностроение : сб. науч. тр. / Приднепр. гос. акад. стр-ва и архитектуры. – Днепр, 2017. – Вып. 96. – С. 95-102. – (Стародубовские чтения).
Короткий огляд (реферат): UK: Мета. Дослідження впливу температурно-деформаційного режиму гарячої прокатки на структуру та властивості товстого листа з низьковуглецевих низьколегованих сталей. Методика. В якості матеріалу для дослідження були обрані низьковуглецеві мікролеговані сталі 09Г2С, 10Г2ФБ та 10ХСНД. В лабораторних умовах виконали термомеханічну прокатку вказаних сталей на прокатному стані ДУО 260. Досліджували мікроструктуру сталей, розмір феритного зерна до та після лабораторної прокатки, твердість даних сталей. Результати. Проведені дослідження показали зміни розміру феритного зерна в структурі металу до та після лабораторних прокаток та вплив термомеханічної обробки за вказаними у роботі режимами на значення твердості. Наукова новизна. За рахунок збереження стійкої полігональної субструктури аустеніту, що формується під час деформації у міжкритичному інтервалі, формування розвиненої субструктури фериту та перліту можливо підвищити та стабілізувати міцнісні властивості не тільки в сталях котрі містять карбідоутворюючі елементи, але й в традиційних матеріалах без додаткового легування Практична значимість. Вивчення процесів структуроутворення та вплив структури на механічні властивості після термомеханічної прокатки в лабораторних умовах дозволяє моделювати ці процеси та в подальшому пропонувати нові технологічні схеми виготовлення високоміцного прокату для будівництва в умовах вітчизняних металургійних заводів.
RU: Цель. Исследование влияния температурно-деформационного режима горячей прокатки на структуру и свойства толстого листа из низкоуглеродистых низколегированных сталей. Методика. В качестве материала для исследований были выбраны низкоуглеродистые микролегированные стали 09Г2С, 10Г2ФБ и 10ХСНД. В лабораторных условиях выполнили термомеханическую прокатку указанных сталей на прокатном стане ДУО 260. Исследовалась структура сталей, размер ферритного зерна до и после лабораторной прокатки, твердость данных сталей. Результаты. Проведенные исследования показали изменения размера ферритного зерна в структуре металла до и после лабораторных прокаток и влияние термомеханической обработки по указанным в работе режимам на значения твердости. Научная новизна. За счет сохранения устойчивой полигональной субструктуры аустенита, который формируется при деформации в межкритическом интервале, формирование развитой субструктуры феррита и перлита появляется возможность повысить и стабилизировать прочностные свойства не только в сталях содержащих карбидообразующие элементы, но и в традиционных материалах без дополнительного легирования. Практическая значимость. Изучение процессов структурообразования и влияние структуры на механические свойства после термомеханической прокатки в лабораторных условиях позволяет моделировать эти процессы и в дальнейшем предлагать новые технологические схемы изготовления высокопрочного проката для строительства в условиях отечественных металлургических заводов.
EN: Purpose. The influence of hot rolling end temperature on the structure and properties of thick sheet of low carbon microalloyed steels. Methodology. The material for the study were selected low-carbon microalloyed steel 09G2S, 10H2FB and 10HSND. In the laboratory performed thermomechanical rolling of these steel rolling mill at 260 DUO studied data structure steels, ferritic grain size before and after laboratory rolling steel hardness data. Findings. Studies have shown resizing ferritic grain structure of the metal before and after laboratory prokatok and impact for your thermomechanical processing in the modes mentioned in hardness. Originality. Due to persistent polygonal substructure stable austenite formed during deformation in intercriticak range, developed substructure formation of ferrite and pearlite becomes possible to stabilize and increase the strength properties not only in steels that contain carbide elements, but also in traditional materials without additional alloying. Practical value. The study of structure formation processes and the impact of structure on mechanical properties after thermomechanical rolling in the laboratory to simulate these processes and to further offer new technological scheme of manufacturing high-hire for construction in terms of domestic steel mills.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/3311
Інші ідентифікатори: http://smm.pgasa.dp.ua/article/view/103415
Розташовується у зібраннях:Вып. 96

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Laukhin.pdf498,36 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.